x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Auto O marcă auto de lux se listează la bursă. Valoarea IPO se ridică la circa 9,4 miliarde de euro

O marcă auto de lux se listează la bursă. Valoarea IPO se ridică la circa 9,4 miliarde de euro

19 Sep 2022   •   11:22
O marcă auto de lux se listează la bursă. Valoarea IPO se ridică la circa 9,4 miliarde de euro

Contructorul german Volkswagen vrea să obțină circa 9,4 miliarde de euro de la lansarea IPO pentru divizia Porsche, cea mai mare listare pe bursă din UE în ultimii 10 ani, scrie Bloomberg.

Oferta Publică Inițială (IPO) va începe pe 20 septembrie iar începerea tranzacţionării acţiunilor Porsche este 29 septembrie. Prețul de pornire va fi între 76,50 - 82,50 euro/acţiune. Banii strânși în urma listării vor ajuta VW să finanțeze tranziția la vehiculele electrice și investiţiile în software.

Evaluarea diviziei Porsche se ridică la aproximativ 75 de miliarde de de euro, în scădere față de estimarea anterioară de 85 de miliarde de euro, ca urmare a crizei energetice. 
Qatar Investment Authority, fondul suveran din Norvegia, T. Rowe Price şi ADQ vor subscrie acţiuni preferenţiale de până la 3,7 miliarde de euro.
"Suntem acum pe ultima sută de metri cu planurile privind IPO-ul Porsche şi salutăm angajamentele din partea investitorilor ancoră", a spus Arno Antlitz directorul financiar al VW.

Odată cu lansarea IPO, Volkswagen va reda deciziile familiei Porsche-Piech, care a pierdut controlul companiei în urmă cu un deceniu. Familia Porsche-Piech va cumpăra 25% plus 1 din acţiunile ordinare cu drepturi de vot, ceea ce înseamnă o participaţie minoritară de blocaj şi influența asupra hotărârilor. Familia Porsche-Piech a acceptat să plătească o primă de 7,5% peste intervalul de preţ pentru acţiunile preferenţiale şi vrea să finanţeze achiziţia printr-un mix de datorii de până la 7,9 miliarde euro şi un dividend special plătit de VW.

Investitorii vor putea să subscrie 25% din acţiunile preferenţiale la Porsche, care nu conferă drept de vot.



 

×
Subiecte în articol: Volkswagen porsche porsche