x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Auto Renault, sub presiune. Carlos Ghosn rămâne în închisoare

Renault, sub presiune. Carlos Ghosn rămâne în închisoare

27 Dec 2018   •   13:00
Renault, sub presiune. Carlos Ghosn rămâne în închisoare

Când Carlos Ghosn a fost arestat la scurt timp după ce avionul său privat a aterizat în Japonia, Nissan l-a înlocuit rapid din funcţia de preşedinte. Cu toate acestea, Carlos Ghosn a rămas în continuare preşedinte director general al Renault, grupul francez optând, pentru moment, pentru o conducere interimară. Dar extinderea scandalului pune presiune asupra poziţiei defensive a Renault, se arată într-o analiză realizată de publicaţia New York Times. 

Carlos Ghosn a fost pus sub acuzare în Japonia pentru că a omis să declare autorităţilor bursiere venituri de aproximativ 5 miliarde yeni (38 milioane euro) realizate timp de cinci ani, între 2010 şi 2015. Arestarea sa vine într-un moment în care Renault înregistrează un declin al vânzărilor în Europe şi se confruntă cu o înrăutăţire a luptei pentru putere cu Nissan, partenerul său de alianţă. Există chiar o dimensiune politică a scandalului. La protestele "vestelor galbene" care au afectat semnificativ Franţa, Carlos Ghosn a devenit un simbol al averii excesive şi al derivei puterii corporaţiilor. 

Poziţia Renault nu mai poate fi susţinută după prelungirea arestului liderului alianţei Renault-Nissan, se arată în analiză. 
Arestarea la data de 19 noiembrie a lui Carlos Ghosn şi Greg Kelly a şocat industria auto mondială, în condiţiile în care Ghosn este recunoscut drept cel care a salvat Nissan de la faliment şi a transformat alianţa Renault-Nissan în cel mai mare producător auto mondial. 

La mijloc nu e doar poziţia lui Ghosn în fruntea Renault, ci şi soarta alianţei dintre cei doi producători auto. Renault şi Nissan sunt forţate să se confrunte cu fricţiunile dintre ele şi să ajungă la un nou acord privind modul de funcţionare al alianţei. 

Renault şi Nissan au un parteneriat din 1999, în care Renault deţine 44,3% din acţiunile Nissan, în timp ce Nissan controlează un pachet de 15% din acţiunile Renault, dar nu are drepturi de vot la grupul francez. Alianţa Renault-Nissan, extinsă în 2016 prin includerea Mitsubishi, a devenit anul trecut cel mai mare producător mondial de automobile, cu 10,6 milioane de unităţi, mai mult decât Volkswagen şi Toyota. 

Este o perioadă dificilă pentru incertitudini legate de conducerea Renault-Nissan, în condiţiile în care pe cele mai mari pieţele auto globale - China, SUA şi Europa - cererea pentru maşini este în scădere. Analiştii avertizează că alianţa este esenţială dacă companiile vor să rămână competitive într-o industrie în care mărimea reprezintă un avantaj crucial. 

Vânzările de maşini noi Renault în Europa, piaţa de bază a companiei, au scăzut cu 16% în noiembrie, arată cele mai recente date publicate de Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile /ACEA/. Iar producătorul auto francez pierde şi din cota sa de piaţă. 

În SUA, Nissan se confruntă cu efectele strategiei decise de Ghosn, ce vizează creşterea cu orice preţ a cotei de piaţă, în detrimentul profitului. Nissan încearcă să-şi îmbunătăţească imaginea în SUA într-un moment în care piaţa este în scădere iar imaginea sa este afectată de arestarea lui Ghosn. 

Renault are nevoie de Nissan, care are performanţe mai bune în cadrul alianţei, pemntru a-şi îmbunătăţi situaţia financiară. Unii oficiali ai Renault sunt îngrijoraţi că marja de profit a Nissan este în scădere, inclusiv din cauza scandalului. 

Oficialii Renault aşteaptă să audă ce are de spus Carlos Ghosn în apărarea sa, înainte de a lua o decizie oficială privind viitorul său în grupul francez, susţin surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul. Dar deocamdată este o dorinţă imposibilă deoarece mandatul de arestare a fost prelungit şi Ghosn nu poate fi vizitat de cineva de la Renault. 

Dacă Renault va reuşi să discute rapid cu Ghosn, Consiliul de Administraţie s-ar putea reuni în ianuarie pentru a analiza situaţia şi măsurile ce se impun, înaintea şedinţei oficiale programate în februarie, adaugă sursele. 

Oficial, Renault şi guvernul francez, care este cel mai mare acţionar al Renault, susţin că sprijină prezumţia de nevinovăţie în cazul lui Ghosn, dar în spatele uşilor închise devine din ce în ce mai dificil de înţeles cum poate continua acesta să conducă grupul francez. 

Chiar dacă Carlos Ghosn va fi eliberat din arest, nu se ştie dacă va putea pleca din Japonia deoarece trebuie să se pregătească pentru un proces îndelungat care-i va răpi mult timp şi nu va mai putea conduce nici Renault, şi nici alianţa. 

Prioritatea Renault o reprezintă atenuarea fricţiunilor cu Nissan legate de guvernanţa şi viitorul alianţei. 

Alte surse au declarat recent pentru Financial Times (FT) că Nissan vrea să transforme demiterea preşedintelui său Carlos Ghosn într-o oportunitate pentru a reechilibra în favoarea sa alianţa cu Renault. 

Deşi Nissan este o companie mai mare, ale cărei venituri anuale sunt cu aproape 60% mai ridicate decât cele ale Renault, producătorul auto francez exercită mai mult control în alianţă, având inclusiv dreptul de a numi unii directori în conducerea partenerului de alianţă. 

Planurile privind o fuziune completă între cei doi producători auto au fost amânate în urma arestării lui Ghosn. Acesta a rămas director general al Renault, dar producătorul auto francez a transferat temporar îndatoririle sale directorului operaţional Thierry Bolloré. 

"Există efecte negative în urma concentrării puterii într-o singură mână, deci în urma arestării lui Ghosn ambele părţi pot începe de la zero negocieri (privind structura alianţei). Dar nu ar fi benefic pentru niciuna dintre părţi să distrugă alianţa", a declarat o persoană apropiată de Nissan. 

În prezent, alianţa regrupează zece mărci de automobile (printre care Dacia, Lada, Samsung Motors, Alpine, Infiniti, Datsun etc.) cu 470.000 de salariaţi şi 122 de uzine pe toate continentele.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Renault Nissan carlos ghosn