x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Auto Scandal pe piaţa auto! Volkswagen a falsificat testele de poluare, în SUA. Acţiunile VW, în scădere

Scandal pe piaţa auto! Volkswagen a falsificat testele de poluare, în SUA. Acţiunile VW, în scădere

22 Sep 2015   •   11:05
Scandal pe piaţa auto! Volkswagen a falsificat testele de poluare, în SUA. Acţiunile VW, în scădere
Sursa foto: vw.com

Volkswagen (VW) le-a cerut dealerilor săi din SUA să oprească vânzarea unor modele diesel fabricate în 2015, după ce autorităţile de reglementare din SUA au acuzat compania germană de instalarea unor sisteme electronice speciale, pentru evitarea standardelor referitoare la poluare, transmite Reuters.

"Volkswagen a ordonat o investigaţie externă după ce autorităţile de reglementare din SUA au cerut companiei să recheme aproximativ 500.000 de vehicule. Personal, îmi pare nespus de rău că am încălcat încrederea clienţilor noştri şi a publicului. Nu vom tolera niciun fel de încălcare a reglementărilor noastre interne sau a legislaţiei', a declarat, duminică, Martin Winterkorn, directorul general al cel mai mare producător auto din lume.

La rândul său, şeful companiei germane Daimler, Dieter Zetsche, a dat asigurări că firma nu a încălcat reglementările din SUA. 'Am o idee cu privire la ce se întâmplă şi nu ni se aplică nouă. Dar este mult prea devreme să facem o declaraţie finală pe acest subiect', a apreciat directorul general al Daimler.

Vineri, autorităţile de reglementare din SUA au cerut Volkswagen să recheme aproximativ 500.000 de vehicule, în urma acuzaţiilor privind instalarea unor sisteme electronice speciale pentru evitarea standardelor referitoare la poluare, amenzile totale putând să ajungă la 18 miliarde de dolari (16 miliarde de euro).


VW Jetta / wikipedia.org

Volkswagen este acuzat că ar fi manipulat rezultatele testelor autorităţilor SUA legate de emisiile vehiculelor comercializate de grupul german prin instalarea unui software care permitea maşinilor să îndeplinească standardele referitoare la poluare în timpul testelor, dar nu şi în timpul operaţiunilor normale. Din acest motiv, nivelul poluării era mai ridicat, susţine Agenţia pentru Protecţia Mediului din SUA (EPA).

Aproximativ 482.000 de vehicule diesel produse în perioada 2008 - 2015 sub brandurile Volkswagen şi Audi includ acel software destinat să modifice nivelul emisiilor, a anunţat EPA. Amenzile totale ar putea ajunge la 18 miliarde de dolari (16 miliarde de euro) sau 30.000 de dolari per vehicul.


VW Beetle / youtube.com

Reparaţiile vor fi efectuate de VW, ceea ce va majora costurile companiei. Sunt vizate modelele produse în ultimii şapte ani, inclusiv Jetta, Beetle, Golf, Passat şi Audi A3. (Sursa: Agerpres).

Şi cum un necaz nu vine niciodată singur, cursul acţiunilor Volkswagen s-a prăbuşit la bursa din Frankfurt, după ce s-a aflat că grupul german a trişat la testarea emisiilor poluante ale maşinilor vândute în Statele Unite. Scandalul afectează renumele întregii industrii auto germane iar guvernul de la Berlin, ca şi Casa Albă, nu-şi ascund îngrijorarea, potrivit antena3.ro.


VW Golf / youtube.com

Ieri, la deschiderea bursei din Frankfurt, cursul acţiunilor Volkswagen a coborât cu peste 23 de procente, înainte de a se mai redresa. La închidere, cursul pierduse 18.6 la sută faţă de şedinţa precedentă, ceea ce reprezintă scăderea capitalizării cu 14 miliarde de euro.

Alarmate, oficialităţile germane au deschis o anchetă pentru a stabili dacă înşelătoria nu a fost practicată şi în Europa. Dincolo de Ocean, Casa Albă şi-a exprimat îngrijorarea iar autorităţile vor investiga alţi mari producători auto pentru a fi sigure că nu au folosit şi ei trucuri de acelaşi gen.


Audi A3 / wikipedia.org

Directorul grupului Volkswagen a prezentat scuze şi regrete publice şi a promis să colaboreze pe deplin cu autorităţile. Dar scandalul i-ar putea costa funcţia, deoarece unii acţionari importanţi erau, oricum, nemulţumiţi de rezultatele sale.



×
Subiecte în articol: Volkswagen scandal ua