x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Auto Teama de autonome. Americanii nu cred în AI

Teama de autonome. Americanii nu cred în AI

de Tudorel Muşat    |    22 Mar 2024   •   08:40
Teama de autonome. Americanii nu cred în AI

Un sondaj interesant realizat în SUA a dezvăluit că două treimi dintre șoferi se tem de vehiculele care se conduc singure, o cifră care a crescut semnificativ față de 54% care își exprimau sentimente similare în 2021.

Studiul a fost realizat în perioada 11-16 ianuarie 2024, folosind un panel pentru a oferi o acoperire a eșantionului de aproximativ 97% din populația de gospodării din SUA. Un total de 1.010 șoferi eligibili au răspuns la sondaj, iar 66% dintre aceștia au declarat că se tem de vehiculele care se conduc singure, 25% au declarat că nu sunt siguri de astfel de tehnologii și doar 9% au declarat că au încredere în vehiculele care se pot conduce singure. Proporția persoanelor care se tem de vehiculele care se conduc singure a scăzut marginal față de 68% în 2023, dar rămâne mult mai mare decât cele 55% raportate în 2022 și 54% în 2021. Greg Brannon, directorul de cercetare în domeniul ingineriei auto al AAA, consideră că accidentele recente în care au fost implicate vehicule autonome sunt parțial de vină pentru temerile tot mai mari. „A existat o creștere a fricii consumatorilor în ultimii ani”, a spus el. „Având în vedere incidentele numeroase și bine mediatizate care implică tehnologiile actuale ale vehiculelor - nu este surprinzător faptul că oamenii sunt temători cu privire la siguranța lor”.  

În timp ce oamenii rămân sceptici cu privire la vehiculele complet autonome, o mare parte dintre ei susțin funcțiile de asistență la conducere semiautonomă, care au devenit un lucru obișnuit pentru majoritatea mașinilor noi. De exemplu, 63% dintre șoferii din SUA doresc ca următorul lor vehicul să aibă frânare automată de urgență în marșarier, în timp ce 63% dintre aceștia doresc, de asemenea, frânare automată de urgență și 62% ar dori asistență la menținerea benzii de rulare.

Îngrijorător este faptul că 40% dintre oameni au dezvăluit că sunt de părere că există în prezent la vânzare mașini care se pot conduce singure în timp ce dormiți, ceea ce nu este adevărat.

 

×
Subiecte în articol: sondaj șoferi vehiculele autonome