x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Auto Zak Brown de la McLaren spune că încălcarea plafonului bugetar în Formula 1 echivalează cu trișarea

Zak Brown de la McLaren spune că încălcarea plafonului bugetar în Formula 1 echivalează cu trișarea

18 Oct 2022   •   06:30
Zak Brown de la McLaren spune că încălcarea plafonului bugetar în Formula 1 echivalează cu trișarea

BBC a relatat luni detalii despre o scrisoare aparținând managerului celor de la McLaren, ce a fost dezvăluită publicului.

Liderul campionatului, Red Bull, care a câștigat titlul piloților anul trecut și în acest an cu Max Verstappen, a încălcat plafonul de 145 de milioane de dolari în 2021.

FIA a declarat pe 10 octombrie că a fost vorba de o „depășire minoră", sau mai puțin de 5% din plafonul general, dar nu a oferit detalii despre suma în cauză. Red Bull a declarat că raportările lor au fost sub limita plafonului de costuri.

Brown nu a numit direct Red Bull sau Aston Martin, care au fost considerate că au comis o încălcare a procedurilor, în scrisoarea datată 12 octombrie, cu copii trimise acelor echipe care au respectat regulamentul financiar.

„Încălcarea cheltuielilor excesive și, posibil, încălcările procedurale, constituie o înșelăciune prin oferirea unui avantaj semnificativ prin prisma reglementărilor tehnice, sportive și financiare", a scris el.

„Concluzia este că orice echipă care a cheltuit în exces a obținut un avantaj nedrept atât în dezvoltarea mașinii din anul curent, cât și din anul următor.

„Nu credem că doar o sancțiune financiară ar fi suficientă și adecvată pentru o depășire a cheltuielilor sau o încălcare gravă a procedurilor. Este clar că trebuie să existe o sancțiune sportivă în aceste cazuri, așa cum a stabilit FIA".

Brown a sugerat că o echipă care încalcă regulamentul ar trebui să aibă plafonul redus în anul următor hotărârii, cu o penalizare egală cu cheltuielile excesive plus o amendă suplimentară - astfel, o depășire a cheltuielilor de 2 milioane de dolari în 2021 ar însemna 4 milioane de dolari mai puțin pentru 2023.

„În plus, credem că ar trebui să existe penalități sportive minore pentru depășire a cheltuielilor cu o reducere cu 20% a timpului CFD (computational fluid dynamics) și a timpului aocat în tunelul aerodinamic", a adăugat el.

Brown a sugerat, de asemenea, schimbarea regulilor astfel încât orice a doua încălcare minoră a cheltuielilor să devină automat o depășire majoră, precum și scăderea pragului de la 5% la 2,5%.

Americanul a declarat că plafonul de costuri, introdus anul trecut pentru a ajuta la echilibrarea condițiilor de concurență, a fost un factor cheie în atragerea de noi acționari și investitori în Formula 1.

„Prin urmare, este esențial să fim foarte fermi în ceea ce privește punerea în aplicare a regulilor privind plafonul de costuri pentru integritatea și viitorul F1", a scris el.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Zak Brown formula 1