Întreprinderile private româneşti şi ONG-urile pot transmite propuneri pentru proiecte finanţate din fonduri norvegiene, după lansarea programului “Inovare în Industria Verde”.
Cu o alocare financiară de 24 de milioane de euro, programul îşi propune să mărească gradul de competitivitate al întreprinderilor verzi, inclusiv ecologizarea industriilor existente, inovarea şi dezvoltarea spiritului antreprenorial verde. Acest program de dezvoltare a afacerilor este adresat în principal companiilor private şi, într-o anumită măsură, şi organizaţiilor neguvernamentale din România care dezvoltă activităţi eco-inovatoare în zone mai puţin dezvoltate din România, dar şi proiectele în parteneriat între entităţi din România şi din Norvegia sunt încurajate, prin punerea la dispoziţia celor interesaţi pentru facilitarea proiectelor în parteneriat a unui Fond pentru Sprijinirea Relaţiilor Bilaterale, în valoare de 215.000 EUR.
Programului Inovare în industria verde este parte din schema mai largă de finanţare: Granturile SEE şi norvegiene pentru perioada 2009-2014. peste 400 de reprezentanţi ai companiilor româneşti şi norvegiene, prezenţi la lansare, au manifestat un foarte mare interes pentru această oportunitate de finanţare.
Activităţile eligibile sunt dezvoltarea, implementarea, investiţiile şi activităţile de instruire din domeniul tehnologiilor cu impact redus asupra mediului, produse şi servicii eco-inovative, reducerea şi refolosirea deşeurilor, iniţiative legate de eficienţă energetică şi folosirea în mai mare măsură a energiei regenerabile în activităţile întreprinderilor, precum şi o eficienţă crescută a resurselor prin inovarea sistemelor şi proceselor în derularea activităţilor. Toate proiectele susţinute vor avea ca rezultat îmbunătăţirea impactului pe care întreprinderile îl au asupra mediului, în sectoarele economice în care activează.
Lansarea programului de finanţare, la care au participat peste 400 de reprezentanţi ai companiilor româneşti şi norvegiene, a fost organizată marţi, la Bucureşti, de Ambasada Regală a Norvegiei şi agenţia guvernamentală Innovation Norway. Toate documentele relevante pentru program se găsesc pe pagină web norwaygrants-greeninnovation.no.
Prezent la lansarea programului de finanţare, Ambasadorul Norvegiei în România, dl. Øystein Hovdkinn, a subliniat, în cuvântul său de deschidere, nevoia de proiecte bune şi eficiente în vederea unui mediu curat, a independenţei energetice şi a unei vieţi mai bune. Ambasadorul a subliniat angajamentul guvernului norvegian de a fi un partener activ şi responsabil în Europa prin contribuţia la dezvoltarea socială şi economică a României prin intermediul Granturilor.
Programul va fi administrat de Innovation Norway, o companie publică deţinută de Ministerul norvegian al Comerţului şi Industriei şi de Consiliile locale norvegiene. Programul a fost elaborat în consultare cu Punctul Naţional de Contact (Ministerul Fondurilor Europene) şi Ministerul Economiei, reprezentat la lansare de către dl. secretar de stat Adrian Ciocănea.
Prin Acordul pentru Spaţiul Economic European (SEE), trei state non-membre ale Uniunii Europene, respectiv Norvegia, Islanda şi Liechtenstein, fac parte din Piaţa Internă Europeană şi contribuie la coeziunea regională prin intermediul unor programe precum Granturile SEE şi cele Norvegiene. Dintre acestea, Norvegia este principalul donator, contribuind cu 97 la sută din suma totală. Granturile SEE şi norvegiene sunt de asemenea menite să consolideze relaţiile bilaterale dintre Norvegia şi România.