Companiile de asigurări şi-au asumat cu 56% mai mult risc în primele trei luni din 2024, ducând gradul de cedare în reasigurare la un minim al ultimilor 4 ani, de 21%, după ce în T1/2023 s-a înregistrat o creştere cu 26%, până la un grad de cedare în reasigurare de aproape 50%.
Asigurătorii au cedat în reasigurare un volum al primelor de aproximativ 1 mld. lei în primul trimestru (T1) din 2024, cu 56% mai puţin faţă de perioada similară a anului trecut, însemnând 21% din primele brute subscrise la nivelul întregii pieţe, potrivit calculelor ZF făcute pe baza datelor publicate de reprezentanţii Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) în raportul privind evoluţia pieţei asigurărilor în T1/2024.
Astfel, valoare portofoliilor proprii ale companiilor de asigurări în primele trei luni din 2024 a fost de 3,8 mld. lei, după cedarea în reasigurare.
Gradul de cedare în reasigurare a primelor brute subscrise de asigurători în primele trei luni din 2024 a scăzut considerabil cu 28 punte procentuale, ajungând la cel mai mic nivel din primul trimestru din ultimii patru ani. În ceea ce priveşte gradul de cedare în reasigurare pe cele două clase principale de asigurări, respectiv asigurări generale şi asigurări de viaţă, nivelul gradului de cedare în reasigurare pentru asigurările generale a ajuns la 22,6%, în timp ce pentru asigurările de viaţă gradul de cedare a fost de 7,2%.
Pentru zona asigurărilor generale, companiile de asigurări au cedat în reasigurare circa 900 mil. lei din prime, asigurătorii rămânând cu prime nete de 3 mld. lei, în timp ce valoarea cedată de companii pe zona asigurărilor de viaţă a fost de 64 mil. lei, asigurătorii rămânând cu prime nete de peste 824 mil. lei.
(sursa: Mediafax)