x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri In panificatie, evaziunea fiscală depăşeşte 40%

In panificatie, evaziunea fiscală depăşeşte 40%

19 Apr 2018   •   15:09
In panificatie, evaziunea fiscală depăşeşte 40%

Preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit şi Panificaţie ROMPAN, Aurel Popescu, a declarat joi, la Expoziţia Internaţională GastroPan de la Târgu Mureş, că evaziunea fiscală în panificaţie, în România, depăşeşte 40%, el menţionând că fenomenul este prezent şi în alte ţări din Europa, astfel că se încearcă elaborarea unui regulament european pentru reglementarea domeniului.

 

"În 2013, când s-a redus TVA, evaziunea fiscală era cam 60%. După reducerea fiscalităţii, evaziunea a scăzut la 30-25%, pentru că atunci autorităţile statului îşi făceau treaba şi efectiv controlau agenţii economici. Acum s-a luat pedala de pe acceleraţie, lucrurile sunt scăpate de sub control şi cred că evaziunea fiscală în acest domeniu sare de 40%. În Ungaria este tot cam aşa, pentru că nu au putut reduce TVA - au redus la carne, la pâine nu, nu a vrut Guvernul - şi atunci când ai ce fura consistent, se fură (...) Ideea mea este: de ce agricultorul trebuie să beneficieze de subvenţii, iar producătorul de pâine nu, pentru a putea da o pâine de calitate, corectă, cu fiscalitate pe ea, în aşa încât să fie sigură din punct de vedere alimentar. La Bruxelles trebuie făcut un proiect de regulament european", a susţinut Aurel Popescu, care a adăugat că un regulament european nu se poate face mai devreme de 6 luni de la data însuşirii ideii propuse.

Preşedintele ROMPAN a spus că pe tot lanţul cerealier - de la producător agricol, depozitar, comerciant, procesator, morar, brutar şi magazin - morarii şi brutarii o duc cel mai rău, întrucât preţurile la aceştia sunt cele mai mici.

"Noi suntem între producătorii de cereale, care pun presiune pe noi şi, pe de altă parte, magazinele, care câştigă cu peste 27% mai mult (...) Soluţia este combaterea evaziunii fiscale şi să se lucreze loial, astfel încât lucrurile să intre pe un făgaş normal, să fie o afacere corectă din partea tuturor celor care lucrează în sector", a spus Aurel Popescu.

AGERPRES

×