Cu 1,1% scade indicele principal BET al Bursei de Valori Bucureşti în prima jumătate de oră de tranzacţionare de miercuri, şi ajunge de la 14.360 de puncte la 14.200 de puncte, într-un context de vânzări accelerate pe pieţele de acţiuni din afară pe fondul unor date îngrijorătoare dinspre piaţa muncii din SUA, cea mai mare economie la nivel mondial.
"Se pare că după trecerea datei plăţii dividendelor distribuite de Fondul Proprietatea (29 septembrie -n.red), unii investitori marchează profiturile acumulate în ultima perioadă, după avansurile importante ale pieţei din luna septembrie. Totodată putem să ne uităm şi către celelalte pieţe, unde corecţiile se adâncesc, iar noi am fost complet decorelaţi în ultima perioadă", spune Radu Cojoc, broker al Goldring. "Totuşi, nu am văzut cumpărări masive după dividendul FP, deci s-ar putea să fie bani puşi deoparte, în aşteptarea unor astfel de oportunităţi de a cumpăra mai ieftin".
Marți indicele bursier american Dow Jones al Wall Street, cea mai puternică piaţă de capital din lume, a pierdut 1,3%, cea mai slabă şedinţă din martie, după ce datele privind locurile de muncă vacante au indicat că piaţa muncii este încă puternică. Randamentele obligaţiunilor au crescut. Dow Jones a intrat în teritoriu negativ la nivelul lui 2023.
Astăzi bursele europene sunt pe roşu, una dintre cele mai abrupte scăderi fiind înregistrată la Bucureşti unde indicele BET scade cu 1,1%. Spre comparaţie DAX scade cu 0,6%, CAC40 de la Paris cu 0,3%, STOXX600 cu 0,24%, FTSE Milano cu 0,9%.
La Bucureşti acţiunile Romgaz au minus 1,8%, TTS minus 1,4%, Petrom minus 1,3%, Banca Transilvania minus 1,2%. Doar două acţiuni din cele 20 ale indicelui principal BET sunt pe plus, respectiv Fondul Proprietatea cu 0,13% şi Bursa de Valori cu 0,3%. Acţiunile Hidroelectrica scad cu 0,2%.
Tranzacţiile se ridică la aproximativ 5,7 mil. lei, extrem de mici date fiind preţurile în scădere ceea ce arată că probabil investitorii se aşteaptă la preţuri mai mici şi volatilitate în zilele următoare şi stau momentan pe cash.
Studiul privind locurile de muncă vacante din august, publicat marţi, a indicat 9,6 milioane de locuri de muncă vacante, cu mult peste estimarea de consens a economiştilor de 8,8 milioane. Acest indiciu al unei forţe continue pe piaţa muncii a îngrijorat investitorii care speră că Rezerva Federală se apropie de sfârşitul ciclului de creştere a ratei dobânzii.
La ora redactării acestei ştiri Dow Jones înregistrează o scădere de 0,35% pe cotaţiile futures indicând cel mai probabil o şedinţă roşie la debut.
(sursa: Mediafax)