x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi 600.000 mp de birouri nu-şi găsesc chiriaşi

600.000 mp de birouri nu-şi găsesc chiriaşi

de Daniela Ivan    |    05 Sep 2011   •   11:10
600.000 mp de birouri nu-şi găsesc chiriaşi

Proprietarii din Bucuresti pierd lunar circa sase milioane de euro din spa­tiile de birouri neinchiriate, potrivit unei analize a agentiei imobiliare Esop Consulting, care es­ti­meaza ca aproape 600.000 de metri patrati de birouri de clasa A, B si C sunt neocupate in prezent. Peste 595.000 mp sunt disponibili in 388 cla­diri de birouri si, considerand o chi­rie medie de 10 euro/metru patrat, rezulta suma de sase milioane de euro.

'Daca in perioada dinainte de criza declansata in toamna anului 2008 termenele de inchiriere variau intre doua si cinci luni, in functie de suprafetele totale disponibile si nivelul cerut de chirie, in prezent termenele de inchiriere medii sunt de opt-zece luni, ajungand in cazul anumitor imobile la 14-16 luni. Multi proprietari inca alearga dupa profi­tul iluzoriu generat de un nivel mai ridicat de chirie, constientizand destul de putin pierderea certa pe care o reprezinta fiecare luna de neocupare a spatiului', a declarat Mirela Raicu, partener in cadrul ESOP Consulting.

Fiecare luna de neinchiriere reduce nivelul chiriei cu 0,3-0,4 euro/mp, spun agentii imobiliari.
In acest context, numarul de cla­diri finalizate este din ce in ce mai mic. In prima parte a acestui an, in Bu­­­curesti au fost livrate doar trei cla­diri de birouri, care totalizeaza o su­pra­­fata inchiriabila de 12.950 mp, cu 90% mai putin fata de livrarile din ace­easi perioada a anului trecut, conform datele furnizate de compania de consultanta imobiliara DTZ Echinox. Desi livrarile de noi spatii au sca­zut dramatic in acest an, tran­zac­tiile de inchiriere au crescut, in con­tex­tul in care firmele cauta sa se mute in spatii mai ieftine, dar mai bune. 'Ban­cile au devenit in primul semestru cei mai mari chiriasi, dupa tran­zac­­tiile incheiate de UniCredit si Vol­ksbank. O alta tranzactie anuntata de o banca a fost si mutarea Bancii Romanesti, insa acesta era un deal mai vechi. Alaturi de banci, activi pe piata tranzactiilor au fost si jucatori din IT&C si farma', spune Madalina Cojocaru, coordonatorul departamentului de birouri.

Cu cat au scazut chiriile
Spatiile de birouri se inchiriaza la preturi tot mai mici, la nivelul intregii tari. In acest an, chiriile pentru acest tip de spatii au scazut, in medie, cu 5% la nivel national si cu 2% in Capitala, conform indicelui furnizat de compania de consultanta pentru evauare Darian. In ceea ce priveste cladirile de clasa B, preponderente in provincie, scaderea a fost de 6% in cei 15 poli de dezvoltare din tara, orase cu peste 150.000 locuitori, inclusiv Bucurestiul, si de 4% in orasele cu mai putin de 150.000 de locuitori.

×
Subiecte în articol: constructii & proprietati