Proprietarii din Bucuresti pierd lunar circa sase milioane de euro din spatiile de birouri neinchiriate, potrivit unei analize a agentiei imobiliare Esop Consulting, care estimeaza ca aproape 600.000 de metri patrati de birouri de clasa A, B si C sunt neocupate in prezent. Peste 595.000 mp sunt disponibili in 388 cladiri de birouri si, considerand o chirie medie de 10 euro/metru patrat, rezulta suma de sase milioane de euro.
'Daca in perioada dinainte de criza declansata in toamna anului 2008 termenele de inchiriere variau intre doua si cinci luni, in functie de suprafetele totale disponibile si nivelul cerut de chirie, in prezent termenele de inchiriere medii sunt de opt-zece luni, ajungand in cazul anumitor imobile la 14-16 luni. Multi proprietari inca alearga dupa profitul iluzoriu generat de un nivel mai ridicat de chirie, constientizand destul de putin pierderea certa pe care o reprezinta fiecare luna de neocupare a spatiului', a declarat Mirela Raicu, partener in cadrul ESOP Consulting.
Fiecare luna de neinchiriere reduce nivelul chiriei cu 0,3-0,4 euro/mp, spun agentii imobiliari.
In acest context, numarul de cladiri finalizate este din ce in ce mai mic. In prima parte a acestui an, in Bucuresti au fost livrate doar trei cladiri de birouri, care totalizeaza o suprafata inchiriabila de 12.950 mp, cu 90% mai putin fata de livrarile din aceeasi perioada a anului trecut, conform datele furnizate de compania de consultanta imobiliara DTZ Echinox. Desi livrarile de noi spatii au scazut dramatic in acest an, tranzactiile de inchiriere au crescut, in contextul in care firmele cauta sa se mute in spatii mai ieftine, dar mai bune. 'Bancile au devenit in primul semestru cei mai mari chiriasi, dupa tranzactiile incheiate de UniCredit si Volksbank. O alta tranzactie anuntata de o banca a fost si mutarea Bancii Romanesti, insa acesta era un deal mai vechi. Alaturi de banci, activi pe piata tranzactiilor au fost si jucatori din IT&C si farma', spune Madalina Cojocaru, coordonatorul departamentului de birouri.
Cu cat au scazut chiriile
Spatiile de birouri se inchiriaza la preturi tot mai mici, la nivelul intregii tari. In acest an, chiriile pentru acest tip de spatii au scazut, in medie, cu 5% la nivel national si cu 2% in Capitala, conform indicelui furnizat de compania de consultanta pentru evauare Darian. In ceea ce priveste cladirile de clasa B, preponderente in provincie, scaderea a fost de 6% in cei 15 poli de dezvoltare din tara, orase cu peste 150.000 locuitori, inclusiv Bucurestiul, si de 4% in orasele cu mai putin de 150.000 de locuitori.