x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi Bilanţ Prima Casă 2009: 11.000 de beneficiari, un singur dosar respins

Bilanţ Prima Casă 2009: 11.000 de beneficiari, un singur dosar respins

22 Dec 2009   •   00:00
Bilanţ Prima Casă 2009: 11.000 de beneficiari, un singur dosar respins

La sfârşit de an, Aurel Saramet, preşedintele Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM), a făcut un rezumat, privind rezultatele înregistrate de programul iniţiat de către stat, publicat pe site-ul imobiliare.ro

"Pe baza a ceea ce avem acum de lucru şi a ritmului zilnic de primiri, cred cu mare certitudine că până la sfârşitul anului vom consuma un plafon de circa 460 de milioane de euro şi vom avea aproape 11.000 de beneficiari. Garanţia medie se situează undeva la 42.000 de euro. Sunt în continuare solicitari relativ echilibrate. Cele mai multe - peste 70% dintre cereri - sunt pentru două şi trei camere. În continuare se menţine o anumită disproporţie între băncile care utilizează plafoanele acordate şi băncile care nu fac acest lucru. Pentru exemplificare, circa 80% din plafonul consumat până la sfârşitul anului este acordat de patru bănci. Acestea sunt BCR, BRD, Alpha Bank şi Banca Transilvania. Celelalte deţin 2%, 3%, 4% din tot ce s-a acordat, deci se află destul de mult sub plafonul pe care l-au solicitat şi pe care noi l-am redistribuit, la începutul lui octombrie, a declarat preşedintele FNGCIMM.

Potrivit lui Saramet, la început, procentul de respingeri se situa undeva la 15-20%, iar astăzi e undeva la 4-5% de returnări, ca urmare a neîntocmirii corespunzătoare a documentaţiei (să nu întelegem respingeri în sensul refuzului de acordare a garanţiei).

"Se menţine în continuare trendul că aproape 80% dintre solicitanţi sunt tineri sub 35 de ani - ceea ce permite aprecierea că, cel puţin la nivel social, programul a putut fi un succes. Revenind un pic la statistici, un element relativ surprinzător - pentru ca la începutul programului mulţi mizau pe faptul că se vor vinde doar apartamente vechi, construite înainte de 1990 - este faptul că aproximativ 29-30% din apartamentele vândute sunt apartamente construite după 2008. E un semn că, cel puţin din punct de vedere calitativ, cumpărătorii îşi respectă evoluţia pe termen lung. Deşi s-a vorbit mult despre efectul de locomotivă al acestui program - de relansare a construcţiilor -, pe acest segment are efecte doar indirecte. Pentru acea promisiune de garantare şi de creditare care făcea trimitere, potrivit legii, la case ce urmează a fi construite de aici înainte, sunt doar vreo 3-3,5% din totalul solicitărilor. Desigur, nu e mult, dar arată că există un anume interes şi potenţial. Probabil că dacă guvernanţii vor analiza şi vom discuta cu ei, am putea găsi eventuale soluţii. Suntem pregătiţi să găsim soluţii pentru a face mai atractivă această zonă a construcţiilor de aici înainte, dar... să nu anticipăm".

"Din aproape 11.000 de dosare până la finele anului, avem un singur refuz. Nu sunt cu adevărat temeiuri pentru ca noi să respingem - decât dacă este vorba de o declaraţie falsă sau altele asemenea. Ca principiu general, acceptăm - şi aşa e facută şi legea, mai permisivă, pentru ca garanţiile să fie accesate fără probleme. Nu au fost situaţii în care un dosar să fie trimis înapoi şi să nu mai vină. A venit, chiar dacă mai târziu - şi atunci a fost aprobat", a declarat Saramet.

Mai multe, AICI

×
Subiecte în articol: imobiliar