x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi Care este apartamentul potrivit pentru mine?

Care este apartamentul potrivit pentru mine?

03 Mar 2023   •   11:46
Care este apartamentul potrivit pentru mine?

Dimensiunile, lumina naturală sau amenajarea interioară sunt câteva dintre aspectele la care, de obicei, acordăm atenție atunci când alegem o casă nouă. Dar și etajul este un aspect cheie căruia trebuie să-i acordăm atenție atunci când cumpărăm un apartament. În general, etajele superioare au o ventilație mai bună, mai multă lumină naturală și un mediu mai liniștit, fiind mai departe de trafic și alte zgomote urbane. Cu toate acestea, aceste avantaje implică de obicei și un preț mai mare decât cel al apartamentelor situate la nivel inferior.

Lumina naturală și ventilația. A avea o iluminare bună și o ventilație naturală face ca mediul interior al casei să fie mult mai plăcut. În plus te poate ajuta și să reduci consumul de încălzire și de aer condiționat, profitând de aceste resurse naturale gratuite pentru o temperatură optimă în casă. Pe timpul iernii, soarele, deși timid, va ajuta la încălzirea locuinței, în timp ce vara, ventilația naturală va răcori mediul interior. Ca regulă generală, cu cât etajul este mai sus, cu atât incidența razelor solare este mai mare și  ventilația este mai bună, deși va trebui să luați în considerare și înălțimea clădirilor alăturate.

Orientarea locuinței determină cantitatea de lumină naturală pe care o primește, influențând iluminatul și temperatura interioară. Cele mai solicitate locuințe sunt cele orientate spre sud, care permit proprietarului să se bucure de mai multe ore de soare pe zi. Totuși, pentru a alege cea mai bună orientare pentru o casă, trebuie luate în considerare și condițiile climatice ale fiecărei zone. De exemplu, în zonele răcoroase, etajele orientate spre vest primesc mai multă lumină solară după-amiaza, ceea ce ajută la încălzirea casei și la menținerea temperaturii noaptea.

Așa cum menționam anterior, optarea pentru un apartament la un etaj superior are multe avantaje. Unele din locuințele nou construite se bucură, nu doar de un lift, ci chiar de două. Dar există încă multe clădiri vechi care au tot două ascensoare, cum există și clădiri vechi cărora le lipsește acest element hotărâtor la momentul luării deciziei finale de cumpărare.  Spre exemplu, a locui într-un apartament de 2 camere în București, situat la un etaj superior, oferă posibilitatea de a te bucura de panorama urbană spectaculoasă a capitalei. Pe de altă parte, dacă alegi să cumperi un apartament de 3 camere în București, situat la un etaj superior al unui imobil dintr-o zonă rezidențială , vei putea avea acces la zonele comune. Și aici poate fi vorba de piscină, locul de joacă sau terenurile de sport. Aceste tipuri de apartamente de vânzare în București sunt foarte atractive pentru familiile cu copii, deoarece oferă o zonă sigură și privată, care poate fi supravegheată confortabil de pe balcon.

Primele etaje se remarcă prin uşurinţa de acces, indiferent dacă imobilul are sau nu lift, fiind ideale şi pentru persoanele în vârstă. Acestea se bucură însă de mai puțină lumină naturală, dar sunt și mai protejate de temperaturi, ceea ce facilitează menținerea unei temperaturi optime de confort în orice perioadă a anului. În ceea ce privește dezavantajele, fiind situate la nivelul străzii, primul etaj este mereu mai expus la zgomot și va fi nevoie să tragem draperiile dacă nu dorim ca interiorul să fie expus privirii trecătorilor. Cu toate acestea, această problemă dispare dacă apartamentul este situat într-o zonă deschisă. Intimitatea este o altă problemă importantă la un etaj, deoarece grădina sau terasa sunt perfect vizibile de la etajele superioare, așa că mulți aleg să instaleze copertine, pergole sau acoperișuri pentru a obține o intimitate mai mare. Desigur, există și opțiunea de închidere a terasei sau balconului, dar asta este valabil doar în cazul blocurilor mai vechi și nu și a celor noi.

În timp ce parterul, primul etaj și etajele superioare se remarcă prin intimitate, etajele intermediare oferă un spațiu mai propice socializării. Printre principalele avantaje ale etajelor intermediare se numără izolarea termică a acestora: fiind mai puțin expuse la agenții meteorologici externi, pierderile de căldură în timpul iernii sau răcoarea în timpul verii sunt minime, ceea ce va reduce facturile la energie.

Pe măsură ce urcăm în înălțime, etajele intermediare câștigă lumină și aerisire naturală, așa că dacă te decizi pentru acest tip de apartament, etajele superioare sunt ideale. În acest fel, se reduce și poluarea fonică și te poți bucura și de o panoramă mai bună.

×