Peste opt ani, ar trebui să știm cât măsoară și cum arată exact fiecare proprietate din România. Jucătorii din piața imobiliară speră că așa vor fi lămurite multe dintre problemele cu terenuri. Numai că implementarea programului este încă neclară.
Încadastrarea tuturor terenurilor și clădirilor din România și înscrierea lor în cartea funciară gratuit, între 2015 și 2023, ar rezolva o mare problemă a pieței imobiliare. Vorbim despre neidentificarea corectă a proprietăţilor – dimensiune, formă şi vecinătăți. În prezent, se întâlnesc des situații în care parcelele nu sunt bine delimitate sau nu se cunoaște exact locul unde se află. Astfel, multe titluri de proprietate se suprapun, ceea ce duce la litigii, susţine Adrian Crivii, fondatorul firmei de evaluare Darian.
Consultanții imobiliari avertizează că noul plan cadastral poate duce la litigii tocmai pentru că se stabilește clar dimensiunea și forma parcelelor. Odată ce se va ști exact situația terenurilor, acolo unde există suprapuneri, proprietarii vor fi nevoiți să meargă în instanță să clarifice situația pentru a nu plăti impozit pe altă proprietate decât pe a lor. „Marea problemă apare atunci când discutăm despre terenuri agricole și păduri, pentru că unele sunt trecute în intravilanul comunelor”, ne-a detaliat avocatul Adrian Cuculis.
De altfel, mai multe proprietăți vor fi impozitate ca urmare a cadastrării tuturor imobilelor şi înscrierii lor în cartea funciară, apreciază avocatul. „Ar însemna o creștere a veniturilor pentru bugetele orașelor și comunelor”, a precizat Adrian Cuculis. Totuși, cadastrarea și intabularea gratuită ar trebui să reducă unele costuri pentru proprietari. Cadastrarea și intabularea costă între 400 și 1.500 de lei pentru apartamente și case, în funcție de numărul de camere, și minimum 1.000 de lei pentru terenuri. La aceste costuri se adăugă alte taxe ale oficiului de cadastru.
Mai mulți investitori
Reprezentantul agenției Darian menționează că un cadastru național digital ar transparentiza și ar maturiza piața imobiliară. În plus, ar putea să fi atrași mai mulți investitori, care sunt interesați nu doar de dimen¬siunea unui teren, ci și de accesul la parcelă. De asemenea, ca urmare a cadastrului digital ar trebui revizuită legea urbanis¬mului care în prezent este o „varză totală”, a adăugat avocatul.
Dar, atâta timp cât cartografierea nu va fi obligatorie, oricine o poate refuza. „Pot apărea litigii, pentru că nu știu cât de multă lume este de-acord să îi fie cartografiată curtea. Este obliga¬toriu să se dea norme de aplicare. Altfel, poate duce la contestarea hotărârii la Curtea Constituțională pentru încălcarea dreptului la intimitate și la viață perso¬nală”, a subliniat Adrian Cuculis.
Cartografierea începe cu municipiile
Primele ortofotoplanuri din Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară 2015-2023 sunt anunţate să fie făcute din a doua jumătate a acestui an pentru 147 de unităţi administrativ-teritoriale, care reprezintă aproape 853.500 de hectare. Realizarea cadastrului va începe cu cele mai mari 13 municipii: Cluj, Timişoara, Iaşi, Constanţa, Craiova, Braşov, Galaţi, Ploieşti, Oradea, Brăila, Arad, Piteşti şi Sibiu. Pe lângă cadastru şi înscrierea în cartea funciară, actualele cărţi funciare şi documentaţii cadas¬trale printate vor fi trecute în format digital. Investiția în acest program are o valoare de peste 1,2 miliarde de euro, din care 900 de milioane de euro vor fi asigurați de ANCPI, iar restul din fonduri europene.