Conacul Brătienilor din localitatea argeşeană Răteşti, deținut de doi cetăţeni italieni, și-a găsit cumpărător pe un site de vanzări. Prețul pentru acest monument istoric este de 35.000 de euro.
Un tânăr bucureștean care lucrează la o multinațională și-a făcut curaj și a decis să cumpere conacul. Și-a propus să-l restaureze și să se retragă acolo la bătrânețe. A fost construit în 1925 și refăcut în 1958. Averea Brătienilor de la Răteşti a cuprins conacul, mai multe anexe și un parc. Casa are opt camere și se află acum într-o stare avansată de degradare.
Conacul istoricului Gheorghe I.C. Brătianu este inventariat în patrimoniul național, dar tavanele sunt căzute, lipsește tabla de pe acoperiș, pereții sunt crăpați.
Proprietarii italieni au încercat să înstrăineze conacul vreme de șase ani. Au reușit abia acum.
Bătrânii din sat au amintiri frumoase legate de familia Brătienilor. Bunicul lui Ion era agricultor și se ocupa de cultivarea terenurilor acestora.
În 1945, Gheorghe Brătianu a fost expropriat. Inițial, a rămas cu 100 de hectare de teren și cu conacul. Cinci ani mai târziu, Brătianu a fost ridicat și încarcerat, iar în 1952 a fost deposedat definitiv de moșie. Conacul a fost transformat în IAS Răteşti, fermă de stat.
Brătienii au dat României patru prim-miniștri, care au condus guvernul în 13 rânduri.
Ion C. Brătianu și Ion. I.C. Brătianu au fost premieri aproximativ 12 ani fiecare, primul în patru rânduri, al doilea de șapte ori, un record pentru România. Numele Brătianu s-a aflat în fruntea Guvernului României peste jumătate de secol și a cuprins atât încoronările lui Carol I și Ferdinand, cât și Războiul de Independență, Marea Unire și Primul Război Mondial.
Sursa stiri.tvr.ro