Orice aplicant la un credit - prin Prima Casă sau nu - vrea să se asigure că face tot posibilul ca cererea să-i fie aprobată. În cazul unui împrumut garantat de către stat, lucrurile sunt ceva mai complicate: în ecuaţie apare un al al doilea hop ce trebuie depăşit - Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM).
Chiar şi aşa însă, există câteva criterii prin respectarea cărora solicitanţii pot evita respingerea dosarului de creditare. Potrivit lui Florin Urzică, directorul agenţiei imobiliare Landexperts, primul lucru pe care ar trebui să-l facă un potenţial cumpărător este să se informeze cu privire la suma pe care o poate obţine de la diferite bănci, pentru a alege cea mai potrivită soluţie pentru nevoile sale. Căutarea proprietăţii de achiziţionat se va face numai în limita sumei maxime ce poate fi acordată de către banca aleasă.
Evită apartametele foarte vechi!
Pasul următor consta în pregătirea dosarului de creditare - pentru a fi aprobat, cumpărătorul trebuie să se asigure că acesta este complet. "Dacă dosarul trece din punct de vedere juridic şi financiar, nu ar trebui să fie nicio problemă", spune Urzică. Un element ce trebuie luat neapărat în seamă este ca solicitantul să nu mai fi avut nicio altă proprietate. Un alt lucru important, pentru bancă cel putin, este ca imobilul să nu fie foarte vechi, în niciun caz mai vechi de anii 1970 - în caz contrar, cel mai probabil că împrumutul nu va fi aprobat. Apoi, la FNGCIMM, aprobarea dosarului merge mai greu decât la bancă - în esenţă însă, dacă lucrurile au fost deja aprobate de către instituţia finanţatoare, nu ar trebui să existe probleme.
Când dosarul se opreşte la bancă
Dacă nu a respectat unul sau mai mulţi dintre aceşti paşi, iar dosarul i-a fost respins, un aplicant mai poate face totuşi ceva. Totul depinde de motivul pentru care a fost respins dosarul. Este foarte important aşadar să afle acest motiv, pentru a putea remedia lucrurile, spune Laurenţiu Munteanu, sales manager în cadrul agenţiei Activ Imob. În cazul în care banca respinge un dosar din considerente financiare (solicitantul nu se încadrează pentru suma cerută), schimbarea instituţiei finanţatoare nu poate avea un rezultat hotărâtor. Asta pentru că diferenţa dintre pragurile de acordare a creditelor de către diferite bănci este una destul de redusă, de 2.000-3.000 de euro. Cea mai bună variantă în această situaţie este căutarea unei proprietăţi mai ieftine, care să se încadreze în suma standard ce poate fi aprobată de către bancă, ţinând cont de veniturile cumpărătorului.
Evaluare mai mică decât preţul cerut
Un alt motiv pentru care banca ar putea respinge un dosar apare în situaţiile în care evaluarea apartamentului este mai mică decât preţul solicitat de proprietar - caz în care banca nu poate acoperi diferenţa prin împrumut. În aceasta situaţie, cea mai bună soluţie constă în găsirea unei alte proprietăţi, a cărei evaluare să se potrivească cu preţul cerut. "Am avut mai multe cazuri de genul acesta, în care am schimbat proprietăţile până cand dosarul a fost acceptat de către bancă", spune Munteanu. Cumpărătorului îi este recomandat să nu încheie un antecontract de vânzare-cumpărăre înainte de a se asigura că evaluarea unui expert corespunde cu preţul solicitat de proprietar, pentru că altfel poate pierde avansul. Tot pentru a evita acest lucru, antecontractul de vânzare-cumpărare ar trebui încheiat pe o perioadă de cel puţin două luni, că să acopere astfel eventualele întârzieri în procesul de aprobare, adaugă Urzică.
Dacă FNGCIMM spune "nu"
În cazul în care dosarul de creditare trece de bancă, dar nu este aprobat de FNGCIMM, cea mai probabilă cauză ar fi problemele legate de proprietate în sine. Motivele financiare nu ar trebui să constituie un motiv de respingere, deoarece banca însăşi este garanţia că aceste aspecte corespund cerinţelor de creditare. În cazul în care dosarul se opreste la FNGCIMM, recomandarea nu este schimbarea băncii, ci căutarea unei alte proprietăţi şi întocmirea unui alt dosar de creditare.
Mai multe informatii gasiti AICI