x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi Cum se completează Declaraţia unică pentru chirii

Cum se completează Declaraţia unică pentru chirii

20 Aug 2018   •   12:50
Cum se completează Declaraţia unică pentru chirii

Dacă aveţi o locuinţă pe care vreţi să o închiriaţi sunteţi obligaţi să completaţi Declaraţia unică şi să o depuneţi online la  ANAF cu ajutorul Spaţiului privat Virtual sau să o duceţi personal la secţia financiară unde sunteţi arondaţi. Însă, înaninte să completaţi Declaraţia e nevoie să aveţi un contract de închiriere pe care puteţi să-l întocmiţi chiar dumeavoastă împreună cu chiriaşii. Dacă nu ştiţi cum să elaboraţi un astfel de document puteţi să vă uitaţi de pe Internet, există câteva modele de unde vă puteţi inspira. Odată completat şi semnat contractul puteţi începe să întocmiţi şi Declaraţia unică. 

Cel mai bine este să descărcaţi documentul de pe site-ul ANAF de la adresa https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Declaratii_R/declaratie_unica.html  pentru că aplicaţia vă ajută să completaţi corect Declaraţia unică.

Nu scrieţi nimic la anul 2017 dacă nu aveţi nimic de regularizat de anul trecut şi treceţi mai departe să vă declaraţi veniturile doar pentru anul 2018. Trebuie să bifaţi secţiunea Date privind impozitul pe veniturile estimate din România în anul 2018 în sistem real şi o să vi se deschidă un meniu cu veniturile estimate în anul 2018. La categoria de venit completaţi Cedarea folosinţei bunurilor sub 5 contracte de închiriere, iar la Determinarea venitului net bifaţi Cote forfetare de cheltuieli. Şi la datele de identificare treceţi adresa imobilului care se închiriază. La venitul brut completaţi chiria ori numărul de luni din anul respectiv. Să spunem că aveţi o chirie de 1.000 de lei pe lună ori şase luni fac 6.000 de lei. Apoi, cheltuielil deductibile, venitul net anual şi impozitul anual estimat se calculează singure cu ajutorul programului ANAF. (D. Ivan)

 

Dacă imobilul este deţinut de două persoane, ambele trebuie să depună Declaraţia unică. Sumele se repartizează egal între cei doi proprietari dacă nu deţin cote diferite din proprietate, caz în care impozitele se repartizează conform procentelor deţinute

În afara impozitului pe venit de 10% mai aveţi obligaţi să plătiţi şi contribuţia la sănătate. O achitaţi numai dacă venitul, după ce s-a scăzut cota forfetară de chletuieli, depăşeşte 22.800 de lei. Dacă sunteţi în acestă situaţie trebuie să vă întoarceţi la pagina unu şi să bifaţi punctul 2.2.2, Date privind contribuţia de asigurări de sănătate estimată. Imediat, se deschide o secţiune nouă unde scrieţi numărul de luni şi automat declaraţia calculează CASS de plată. În plus, vedeţi la sumarul obligaţiilor fiscale că dacă plătiţi până la 15.12.2018 obţineţi o bonoficaţie de 10%, termenul maxim de plată fiind 14 martie 2019. Contribuţia la pensii nu se plăteşte pentru chirii.

×