Cazinoul din Constanţa a ajuns o ruină, după ce politicienii l-au „pierdut” la ruleta intereselor lor meschine. Abandonat de autorităţi incompetente şi pasat de la o instituţie la alta, Cazinoul mai are puţin şi se duce în mare. Săptămâna trecută, Curtea de Apel Bucureşti a respins, definitiv, contestaţiile unei firme excluse din licitaţia pentru reabilitarea monumentului, astfel încât procedurile de achiziţie vor fi reluate.
Statul a alocat deja banii, peste 31 milioane de lei, dar nimeni nu ştie când vor începe lucrările şi, mai ales, când ar putea fi gata reparaţia cazinoului, simbolul Constanţei şi monument care figurează în toate imaginile de prezentare a României.
Eşec după eşec
În 2007, israelienii de la Queenco Leisure primeau Cazinoul pentru 49 de ani, în urma unui contract încheiat cu primăria condusă atunci de Radu Mazăre. Operatorul de cazinouri promitea investiţii de 15 milioane de euro, dar, doi ani mai târziu, primăruia anunţa rezilierea contractului, întrucât israelienii nu mai aveau bani pentru cazinou, din cauza crizei economice. În 2011, Radu Mazăre anunţa că vrea, pur şi simplu, să vândă monumentul secular, moment în care Elena Udrea, pe atunci ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, a preluat cazinoul cu scopul declarat de a-l reabilita. Nu s-a întâmplat nimic, iar în 2012 clădirea revine la municipalitatea constănţeană, prilej pentru Radu Mazăre de a anunţa o licitaţie internaţională pentru vânzarea cazinoului. Se răzgândeşte după doar câteva luni şi vorbeşte, de această dată, despre un parteneriat public-privat.
10 ani de tergiversări
În campania prezidenţială din 2014, Cazinoul din Constanţa ajungea iar la Bucureşti, la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice condus de Liviu Dragnea. El anunţa public faptul că monumentul de la malul mării va fi complet reabilitat până în toamna lui 2016. În 2015, primarul interimar al Constanţei, Decebal Făgădău, spunea că termenul oferit de şeful său pe linie de partid e nerealist, că lucrările urmau să înceapă în toamna lui 2015 şi să fie gata în 2018. Ne apropiem de mijlocul anului 2016, iar singura noutate e că o instanţă a respins o contestaţie la licitaţia organizată în 2015 de Compania Naţională de Investiţii (CNI) pentru reabilitarea cazinoului şi a dispus reluarea procedurii de achiziţie.
>> 31 milioane lei au fost alocaţi pentru reabilitarea Cazinoului, dar nimeni nu-i ia.
>> În 2013, autorităţile locale susţin că reabilitarea se va realiza din fonduri europene în valoare de 10 milioane de euro. A fost doar o nouă cacealma, pentru că, în 2014, Mazăre venea cu varianta unei colaborări cu reprezentanţii elveţieni ai celui mai mare cazinou din Europa, de la Lugano. În acelaşi an, fostul edil tomitan anunţa că nu mai este posibilă reabilitarea cazinoului cu fonduri europene şi că se va face un studiu pentru a se stabili ce trebuie să funcţioneze în această clădire.