x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi Dezvoltatorii sunt nevoiţi să dea ilegal credite

Dezvoltatorii sunt nevoiţi să dea ilegal credite

de Daniela Ivan    |    13 Ian 2017   •   19:30
Dezvoltatorii sunt nevoiţi să dea ilegal credite
Sursa foto: DIANA OROS

Începând din acest an, pot să acorde credite doar dezvoltatorii imobiliari înregistrați la ANPC. Deşi obligaţia este stabilită într-o ordonanţă de urgenţă publicată în Monotorul Oficial, ea nu poate fi aplicată. Ordinul preşedintelui ANPC care urma să clarifice care este modalitatea şi care sunt documentele necesare înregistrării nu a fost încă publicat în Monitorul Oficial.

O măsură care a transpus în legislaţia românească o reglementare  europeană (Directiva 2014/17/UE a Parlamentului European) menită să-i protejeze pe românii care iau credite imobiliare direct de la dezvoltatori a rămas doar pe hârtie. Intenţia bună s-a pierdut în hăţişul legislativ şi în birocraţia tipic românească prin care un ordin trebuie aprobat de mai mulţi demnitari din piramida ierarhică. Documentul nu a ajuns încă la Monitorul Oficial şi zace prin cine ştie ce sertar.

Concrert, toţi dezvoltatorii imobiliari care acordă credite pentru achiziţionarea de locuinţe trebuie să fie înscrişi la ANPC potrivit articolului 128 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 52/2016 publicată în Monitorul Oficial nr. 727 din 20 septembrie 2016. Însă această lege nu a prevăzut şi documentele care sunt necesare pentru înregistrare şi a lăsat această sarcină în grija preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor. “În aplicarea prezentului articol, se emite, în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, prin care se prevăd:a) documentaţia şi informaţiile necesare înregistrării; b) modalitatea şi termenele de raportare”, se arată în paragraful 3-5 din articolul citat.

ANPC şi-a făcut treaba, dar ordinul nu e aprobat

Preşedintele Autorităţii pentru protecţia consumatorilor a elaborat ordinul în termenul legal şi a stabilit care sunt cele opt documente pe care dezvoltatorii trebuie să le transmită la ANPC pentru a se putea autoriza. Printre aceste se numără documentele firmei, dar şi procedura de acordare a creditului. Totodată, administratorului societății trebuie să dea o declarația pe propria răspundere că personalul care interacționează cu clienții dispune de cunoștințe și experiența adecvate. În plus, a momentul înregistrării, dezvoltatorii imobiliari vor trebui să atașeze și informații privind numărul contractelor de credit încheiate (și care sunt în derulare) precum și valoarea totală de plată de către consumator.

Toate aceste intenţii bune menite să-i ajute pe cei care iau credite s-au împotmolit în birocraţia românească. Ordinul s-a blocat în cine ştie ce sertar al vre-unui demnitar şi nu a ajuns la Monitorul Oficial.

 

“ Începând cu data de 1 ianuarie 2017:

a) vor putea să acorde credite dezvoltatorii imobiliari înregistraţi de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor;

b) vor putea să desfăşoare activitatea de recuperare creanţe, entităţile înregistrate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor”

Articolul 128, OUG nr. 52/2016

 

Niciun recuperator înregistrat la ANPC

Şi recuperatorii de creanţe sunt nevoiţi să-şi desfăşoare activitatea fără să fie înregistraţi la Autoritatea pentru Protecţia Consumatorilor. În cazul lor Ordinul preşedintelui ANPC a fost publicat în Monitorul Oficial, dar abia pe 6 ianuarie 2017. Firmele de recuperare au început să-şi strângă  documentele necesare pentru înregistrare, care sunt deja afişate pe site-ul ANPC. Deocamdată în registrul recuperartorilor de pe site-ul instituţiei nu există nici o înregistrare.

 

Proprietarii ansamblurilor rezidenţiale oferă cumpărătorilor posiblitatea de a achiziţiona locuinţe prin rate direct la ei. Cer un avans cuprins între 10 şi 25%, iar restul de plată se împarte în rate egale pe o perioadă de cinci, până la şapte ani.

×