x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Isteria imobiliară

de Daniela Ivan    |    20 Mar 2008   •   00:00
Isteria imobiliară
Sursa foto: Marin Raica/

Avalanşa de proiecte imobi­liare obligă dezvoltatorii să construiască locuinţe mai mici sau foarte bine gândite pentru o anumită clientelă. Unii au început să ofere loc de parcare gratuit, discounturi de preţ sau chiar mobilă. Până şi miliardarul Dinu Patriciu va construi 1.000 de apartamente în apropierea Casei Presei, deşi susţine că piaţa imobi­liară va intra în criză.

Investitorii au început să construiască apartamente din ce în ce mai mici, foarte apropiate de limita legii pentru a da posibilitatea tot mai multor persoane să-şi permită să cumpere o locuinţă, spun analiştii imobiliari. “Dacă anul trecut existau unul sau poate două proiecte cu preţuri mai rezonabile, acum sunt şase-şapte”, spune Vlad Vlăsceanu, directorul târgului imobiliar Timon, care se desfăşoară între 19 şi 23 martie la WTC Bucureşti.

 

PREŢ. Cele mai ieftine lo­cu­in­ţe din Capitală sunt garsonierele din complexul Athos, dezvoltat de RCC Grup, care costă 48.000 de euro, şi cele din ansamblul Swiss Cottage, dezvoltat de Adama Holding în cartierul Titan, care se pot achiziţiona cu 55.700 de euro. Preţuri apropiate se regăsesc şi în Confort City, dezvoltat de Domus Stil, unde o garsonieră costă 49.000 de euro. În provincie, unde terenul este mai ieftin, casele beneficiază de suprafeţe mai generoase, preţurile minime fiind de 59.140 de euro la Braşov, 68.237 de euro la Bacău, 83.000 de euro la Olimp.

 

VIZIBILITATE. O altă variantă găsită de dezvoltări este să identifice o nişă pe care să promoveze un proiect unic. Un astfel de exemplu este ansamblul Eminescu View, care se bucură de un amplasament foarte bun, lângă Piaţa Romană, care are numai opt etaje plus două subsoluri şi un etaj tehnic, lucru foarte rar întâlnit în Capitală, unde este exploatat pe verticală fiecare metru pătrat de teren. Dezvoltatorul a încercat să ofere apartamente pentru mai multe buzunare. Există şi garso­niere de 115.000 de euro care au o suprafaţă de 38 de mp, dar şi apar­tamente de 140 de mp care costă în jur de 550.000 de euro, ne-au de­clarat reperezentanţii agenţiei imobiliare ESOP, agentul exclusiv de vânzări. De altfel, toate cele şapte noi proiecte de locuinţe lansate ieri la Timon încearcă să se identifice prin ceva, să aibă un atu prin care să atragă cumpărători. “Dacă până acum orice proiect era bun, pentru că se ştia că-i va creşte preţul, de acum încolo cumpărătorii vor fi mult mai atenţi atunci când aleg”, spune Maria Seder, analist imobi­liar. În acest moment există peste 150 de ansambluri re­zi­den­ţi­a­le care se dezvoltă în ţară şi care oferă peste 70.000 de unităţi locative, din care 100 de ansambluri se vor ridica în Capitală.

Dezvoltatorii au început să se bată şi în promoţii: reduceri de preţuri de până la la 5.000 de euro, mobilier sau locuri de parcare gratuite.

 

Patriciu îşi face cartier lângă Casa Presei

Compania Rompetrol, împreună cu un fond imobiliar, va dezvolta un proiect rezidenţial în nordul Bu­cu­reş­tiului. Potrivit lui Dinu Patriciu, ansambul va curpinde o clădire de bi­ro­uri, care va fi noul sediu al compa­ni­ei, dar şi 1.000 de apartamente. Investiţia totală va fi de 200 de mili­oa­ne de euro, iar ansambul imobiliar va fi realizat în spatele Casei Presei. “Terenul de 150.000 de metri pătraţi l-am achiziţionat încă din 1991 şi între timp valoarea lui a crescut enorm. Lucrările încă nu au fost de­ma­rate, dar construcţia este aproba­tă în stadiul de plan urbanistic deta­liu (PUD)”, a afirmat Patriciu. În noul ansamblu vor fi disponibile spre închiriere spaţii de birouri şi pentru alte companii, în vreme ce apar­ta­mentele vor fi cu vânzare. Patriciu a evitat să dea detalii despre locaţia terenului, dar a precizat că este mai aproape de Bucureşti decât terenul din Străuleşti deţinut de Petrom. Şi Petrom va dezvolta în Nordul Bu­cu­reş­tiului un proiect imobiliar denumit Petrom City pe un teren ecologizat aflat în posesia companiei.

Afirmaţiile lui Patriciu sunt surprinzătoare, având în vedere că tot el a apre­ciat că piaţa imobiliară din Ro­mâ­nia va intra în criză. “Piaţa imobiliară din Ro­mâ­nia cade şi cade în fiecare zi, doar că nu vrem să vedem. Se obser­vă că volumul tranzacţiilor imobili­are stag­nează. Vânzătorii cer un preţ, iar cum­părătorii nu îl oferă”, a spus Dinu Patriciu. Omul de afaceri a completat că acesta este primul semn al crizei imobiliare. “Aşa s-a în­tâm­plat şi în SUA şi se întâmplă acum şi în Spania”, a afirmat el. Pa­tri­ciu a spus că nu este normal ca te­re­nurile şi imobilele din România să fie la aceleaşi preţuri cu cele occidentale. Patriciu a precizat că în ţara noastră constructorii lucrează la preţuri mai mari decât în statele occidentale, din cauza tehnologiilor învechite.

• Daniel Ionaşcu

daniela.ivan@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: patriciu imobiliar