Producătorii spun că deja se confruntă cu preţuri şi mai mari de la furnizori şi, treptat, transpun aceste cheltuieli în costurile finale de vânzare.
„Contextul general al pieţei materiilor prime nu se va schimba nici în 2022. Pe fondul creşterii preţului utilităţilor, încă din primele zile ale noului an avem noi măriri de preţuri ale materiei prime. Suntem conştienţi că toate aceste creşteri nu vor putea fi transferate în totalitate către consumatori, a căror putere de cumpărare va fi afectată de multe categorii de cheltuieli“, spune Irina Măndoiu, CEO al producătorului de lacuri şi vopsele Policolor-Orgachim.
Şi companiile din alte sectoare ale pieţei materialelor de construcţii vorbesc despre scumpiri în lanţ, ca o continuare a celor din 2021.
Anul 2021 a adus preţuri-record pe piaţa materialelor de construcţii, unele înregistrând chiar dublări sau triplări faţă de doar un an în urmă. Dincolo de scumpiri, o problemă majoră a fost disponibilitatea materiilor prime, unele companii spunând că ar fi preferat chiar şi să cumpere mai scump, doar să găsească materialele necesare la furnizori.
Creşterile de preţ la materialele de construcţii au început să se resimtă încă de la sfârşitul anului 2020. Profesioniştii din domeniu spuneau încă de anul trecut că urmează un colaps imobiliar, dacă nu se întâmplă ceva astfel încât constructorii să poată prelua această creştere de preţuri împreună cu beneficiarii.
Oţelul în mod special, materie primă pentru foarte multe companii cu activitate în construcţii, a trecut prin majorări de preţ considerabile, îngreunând activitatea producătorilor de acoperişuri, hale metalice sau panouri termoizolante.
(sursa: Mediafax)