Sectorul imobiliar a fost un „sport” naţional care a adus averi și bunăstare zecilor de mii de investitori români. În perioada boom-ului imobiliar, anunţurile publicate de agenţii români în presa străină garantau profituri anuale de 50 până la 100% din suma investită, miraj care a atras alte mii de investitori particulari din afara ţării. Afaceri bune în imobiliare mai sunt și astăzi. Există investitori profesioniști pentru care imobiliarele continuă să reprezinte o mină de aur.
În 2007, Mihai a fost convins de niște prieteni să cumpere împreună o suprafaţă de teren într-o comună din Ilfov, pe care s-o parceleze și să o revândă. Nu doar că a împumutat de la bancă 20.000 de euro, dar și-a convins și părinţii să se asocieze, folosind o parte din banii câștigaţi de către aceștia din vânzarea unui apartament în Militari. Terenul se află într-o zonă care, la acea vreme, era la început de dezvoltare. Perspectivele de revânzare cu profit erau deci promiţătoare. Și într-adevăr, în scurt timp au apărut cumpărători interesaţi care au oferit un preţ mai mare, dar mult inferior celui sperat. Nu l-a vândut atunci.
Așteptările s-au diminuat mult după ce criza imobiliară a început să-și arate colţii. Din păcate, pentru Mihai era prea târziu. Astăzi, la 5 ani de la contractarea împrumutului continuă să plătescă 120 euro rată lunară pentru un teren care produce doar... buruieni.
Consultanţii imobiliari susţin că într-o asemenea situaţie cea mai bună valorificare cu profit este posibilă doar atribuind plusvaloare proprietăţii - adică prin construirea unei clădiri. De exemplu, un mini-bloc cu mai multe apartamente. Dar asta presupune alţi bani, altă „distracţie”.
Citeste intreaga analiza pe incomemagazine.ro
Citeste si
Ce pasi trebuie sa urmezi pentru a gasi mai usor un nou loc de munca
Ce se ascunde in spatele marcilor proprii din hypermarketuri
CE MAI E DE VÂNZARE PE PIAȚA IMOBILIARĂ
Cum sunt alese numele uraganelor?