x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi Ministrul Anca Dragu: impozitarea clădirilor va fi simplificată

Ministrul Anca Dragu: impozitarea clădirilor va fi simplificată

de Adrian Stoica    |    01 Sep 2016   •   19:40
Ministrul Anca Dragu: impozitarea clădirilor va fi simplificată

După haosul creat anul acesta cu evaluarea imobilelor deţinute de firme, a clădirilor nerezidențiale (spații comerciale) sau cu scop mixt (locuință și pentru activitate economică), Ministerul Finanţelor se pregăteşte să ordone la loc comanda. Ministrul Anca Dragu a anunţat că impozitarea clădirilor va fi simplificată, apelându-se la o bază de impozitare  şi coeficienți diferiți pentru rezidențial și nerezidențial.

"Intenționăm să simplificăm impozitul pe clădiri și să nu mai fie nevoie de evaluare. Va fi o bază comună cu coeficienți diferiți pentru rezidențial și nerezidențial", a declarat ministrul Finanţelor, Anca Dragu, la o emisiune tv. Actualul sistemul de impozitare a clădirilor a fost modificat de la 1 ianuarie 2016, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Fiscal. Principala schimbare a fost aplicarea cotei de impozit diferențiat în funcție de destinația clădirii, în condiţiile în care anterior acelei date impozitul se calcula în funcție de statutul proprietarului: persoană juridică sau persoană fizică.

Puşi la cheltuieli şi cozi

În urma schimării modului de impozitare, cei mai afectaţi au fost persoanelor fizice care au firme sau PFA înregistrate în propriile locuințe. Aceştia reprezintă grosul întreprinzătorilor români, iar măsura a stârnit protestul lor, dar Ministerul Finanţelor a rămas surd şi mut la toate nemulţumirile lor. Ei au fost obligaţi să apeleze la o firmă de evaluări pentru întocmirea unui raport de evaluare a locuinţei, iar dosarul să fie depus la administraţiile financiare pentru stabilirea impozitului. Acest mecanism greoi şi costisitor pentru micii întreprinzători gândit de strategii de la Finanţe s-a dovedit plin de lacune încă din start, fapt ce a necesitat aducerea unor clarificări suplimentare. Potrivit unui studiu realizat anul trecut de KeysFin, 98% dintre IMM-urile din România sunt microîntreprinderi de tip SRL, cu sediu la domiciliul proprietarilor sau la o căsuţă poştală şi cu afaceri de până în 100 de milioane de lei/anual.

Evaluarea trebuie refăcută la fiecare cinci ani în cazul persoanelor fizice şi la trei ani în cazul persoanelor juridice, în caz contrar aplicându-se cote majorate de impozit

Modul de impozitare al clădirilor introdusă de la 1 ianuarie prin Cod fiscal reprezintă o nouă gafă a celor de la Ministerul Finanţelor, iar unul din promotorii acestei măsuri a fost secretarul de stat Gabriel Biriş

×