x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi Piaţă de 5 miliarde de euro

Piaţă de 5 miliarde de euro

de Daniela Ivan    |    20 Mai 2008   •   00:00
Piaţă de 5 miliarde de euro
Sursa foto: Jurnalul foto/

Creşterea spectaculoasă înregistrată de piaţa construcţiilor a adus o dezvoltare fără precedent a industriei materialelor de construcţii. Anul acesta, producătorii estimează venituri de 5 miliarde de euro.

Creşterea spectaculoasă înregistrată de piaţa construcţiilor a adus o dezvoltare fără precedent a industriei materialelor de construcţii. Anul acesta, producătorii estimează venituri de 5 miliarde de euro.

 
România se află pe locul al doilea în UE în funcţie de ritmul de creştere a producţiei în sectorul construcţiilor în primul trimestru, cu o creştere de 32,2%, potrivit datelor Eurostat. Creşterea nu se va opri însă aici. Potrivit estimărilor Asociaţiei Producătorilor de Materiale pentru Construcţii, piaţa materialelor de construcţii va atinge în acest an 5 miliarde de euro. Producătorii spun că piaţa totală a crescut în acest an cu 15 procente, dar estimează că în lunile de vară şi de toamnă creşterile vor fi cu mult mai mari. “Anul trecut, piaţa materialelor de construcţii a atins 3,5 miliarde de euro, însă noi apreciem că în acest an va ajunge la 5 miliarde de euro”, a declarat Cla­u­diu Georgescu, preşedintele Aso­ci­a­ţiei Producătorilor de Materiale pentru Construcţii din România. El precizează că termopanele şi cimentul reprezintă mai mult de jumătate din valoarea totală a pieţei. Şi datele de la Institutul Naţional de Statistică arată că volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu 32,2% în primul tri­mestru din anul 2008 faţă de pe­rioada similară a anului trecut, creşterea fiind înregistrată pentru toate tipurile de construcţii, respectiv clădiri nerezidenţiale, re­zi­den­ţiale şi construcţii inginereşti.

 
REALIZĂRI. Producătorii spun că peste 1.000 de produse din construcţii sînt înscrise în Registrul Unic şi au obţinut marcajul CE pentru a putea fi exportate în Uniunea Europeană. “Este o realizare a industriei de profil”, a declarat Claudiu Georgescu, prezent la conferinţa ce anunţă deschiderea Construct Expo Ambient. În perioada 21-25 mai, la Romexpo, se va des­fă­şu­ra cea de-a XV-a ediţie a Construct Expo Ambient, expoziţie in­ternaţională de amenajări interioare şi exterioare, finisaje, aco­pe­riri murale şi pardoseli, de­co­raţiuni şi corpuri de iluminat. Aici vor expune peste 700 de firme din 19 ţări.  Manifestarea va fi însoţită de o serie de seminarii menite să susţină materialele şi tehnologiile de ultimă oră în Uniunea Europeană. “Este necesar să pătrundă şi la noi tehnologiile verzi, ecologice. Trendul în Europa spre asta este, spre panouri solare, pompe de căl­du­ră etc.”, spune reprezentantul Aso­ciaţiei Producătorilor de Materiale pentru Construcţii. El mai precizează că şi clădirile din sticlă sînt la mare modă, pentru că sticla poate fi produsă, la cerere, să aibă anumite proprietăţi.

 

Estimare

“Anul trecut, piaţa materialelor de construcţii a atins 3,5 miliarde de euro, însă noi apreciem că în acest an va ajunge la 5 miliarde de euro”
Claudiu Georgescu preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Materiale pentru Construcţii

×
Subiecte în articol: miliarde constructii imobiliar