x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi Precauţie pe piaţa locuinţelor

Precauţie pe piaţa locuinţelor

de Daniela Ivan    |    27 Feb 2008   •   00:00
Precauţie pe piaţa locuinţelor
Sursa foto: Vlad Dumitrescu/

Vânzarea de locuinţe a scăzut de la începutul acestui an atât la apartamentele vechi, cât şi la cele din noile ansambluri rezidenţiale. Cu toate acestea, preţurile de achiziţie nu dau încă semne de scădere.

Vânzarea de locuinţe a scăzut de la începutul acestui an atât la apartamentele vechi, cât şi la cele din noile ansambluri rezidenţiale. Cu toate acestea, preţurile de achiziţie nu dau încă semne de scădere.

 

 

Cumpărătorii au devenit precauţi în acest an, pentru că au simţit că puterea lor de cumpărare în valută a scăzut pe fondul deprecierii leului. Pe de altă parte, zvonurile privind căderea preţurilor pe piaţa imobiliară românească îi face pe mulţi oameni să stea în aşteptare. “Volatilitatea ratei de schimb a fost de la începutul anului de peste 15%, în condiţiile în care 97% din creditele ipotecare sunt în valută. Să nu ne surprindă că, de la începutul anului, clienţii au fost mai precauţi în ceea ce priveşte accesarea creditului ipotecar. Există precauţie atât din partea clienţilor care au luat credite şi astfel le-au crescut ratele, cât şi din partea celor care vor să acceseze un împrumut”, a declarat preşedintele Alpha Bank, Sergiu Oprescu. El a mai precizat că băncile comerciale au constatat de la începutul acestui an o scădere a volumului de credite ipotecare acordate, pe fondul reducerii puterii de cumpărare ca urmare a fluctuaţiei cursului valutar şi a crizei financiare internaţionale.

 

 

 

ANSAMBLURI NOI. Scăderea numărului de vânzări ar putea influenţa şi piaţa locuinţelor noi. “Să nu uităm că 30%-35% din cererea de locuinţe noi ale dezvoltatorilor au venit de la fondurile străine de investiţii şi acum, în criza financiară internaţională retragerea acestora ar putea dezechilibra temporara piaţă rezidenţială din România”, a declarat Oprescu. El a mai precizat că acei dezvoltatori care nu şi-au asigurat fondurile necesare proiectelor până acum vor avea probleme în acest an. La rândul său, Reuven Havar, director executiv pentru România al AFI Europe, a precizat că cele mai multe proiecte imobiliare din România ar putea fi finalizate cu întârziere, iar unele nu vor fi realizate din cauza dificultăţilor cu care se confruntă dezvoltatorii în găsirea firmelor de construcţii şi asigurarea utilităţilor. De altfel, studiile ARAI arată că doar 30% din proiectele anunţate sunt puse în operă. “Anul trecut, gradul de nerealizare a proiectelor de locuinţe a fost de 40%, fiind livrate pe piaţa din Bucureşti doar 8.000 de unităţi noi”, a declarat Radu Zilişteanu, purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Române a Agenţiilor Imobiliare.

daniela.ivan@jurnalul.ro

 

 

 

Inflexiune

 

 

Piaţa ipotecară va înregistra în 2008 o involuţie faţă de ultimii trei ani, când a avut creşteri anuale de circa 67%, consideră Oprescu. Acesta precizează că 2008 va fi un an de inflexiune datorită crizei internaţionale, a volatilităţii cursului valutar şi a faptului că cea mai mare parte a cererii pentru locuinţe noi, respectiv 20%-30%, a venit din partea fondurilor de investiţii. Piaţa creditului ipotecar a ajuns anul trecut la patru miliarde de euro, ceea ce reprezintă sub 200 de euro pe cap de locuitor. În această valoare nu intră şi volumul creditelor de nevoi personale cu ipotecă imobiliară care sunt accesate tot pentru finanţarea achiziţiilor de locuinţe şi terenuri.

×
Subiecte în articol: piata imobiliar