Ministrul Dezvoltării Regionale, Vasile Dâncu, spune că Guvernul nu are probleme în a finanţa lucrările de reabilitare a clădirilor cu risc de prăbuşire în cazul unui cutremur, dificultăţile constând în a începe lucrările, dat fiind că locatarii imobilelor aflate în această situaţie refuză să se mute. Dâncu a declarat că o soluţie ar fi începerea lucrări¬lor de consolidare cu locatarii înăuntru, după o metodă testată de japonezi.
Ministrul Dezvol¬tării spune că Guvernul caută mai multe soluţii pentru a putea începe lucrările de consolidare a clădirilor cu risc seismic , cea mai mare piedică fiind relocarea persoanelor care locuiesc în astfel de imobile. „Noi am încercat să găsim soluţii împreună cu Primăria Capitalei, inclusiv cu Ministerul Apărării Naţionale, care are locuri care nu mai sunt folosite în prezent pentru Armată şi în care locatarii ar putea fi găzduiţi temporar. Căutăm soluţii şi în zona ANL-ului”, a declarat Vasile Dâncu. Ministrul spune că înţelege reti¬cenţa locatarilor de a se muta din locuinţe, pe durata lucrărilor de consolidare, dat fiind că la reconsolidările de până acum s-au produs modificări însemnate ale apartamentelor. Dâncu spune că o soluţie ar putea fi reconsolidarea fără mutarea locatarilor. „Există o posi¬bilitate, aceea de a lucra la consolidarea seismică cu populaţia în interior. Am avut o întâlnire cu amba¬sadorul Japoniei, în această problemă”, a spus ministrul.
Primăria Capitalei a avut, ieri, o întâlnire de lucru în care a analizat mai multe propuneri de modificare a cadrului legal care reglementează consolidarea clădirilor cu risc seismic. În Capitală sunt 181 de clădiri cu risc de prăbuşire în caz de cutremur.
Dâncu spune că există deja un program de reconsolidare, care dispune de finan¬ţare. Alţi bani pot veni din fondul de rezervă al Guvernului sau din fonduri UE.