Gazele cu efect de sera si topirea ghetarilor nu mai sunt povesti de speriat copii. Nivelul oceanelor lumii creste rapid, inecand zonele litorale. Daca la inceputul anilor 1990, fenomenul inregistra o viteza de numai 2,2 mm pe an, la sfarsitul anului 2014 s-a ajuns deja la 3,3 mm. Si continua sa creasca!
In aceste conditii, mai devreme sau mai tarziu oamenii vor trebui sa gaseasca solutii pentru inlocuirea zonelor inghitite de ape. O tema aparent fantastica, dar multe state europene folosesc deja cu mult succes asa numitele case plutitoare. De aici pana la un oras intreg care navigeaza pe nesfasitele intinderi de apa nu este decat un pas. Unii au trecut deja la treaba.
Viata pe apa
Deocamdata, constructia oraselor plutitoare se afla in faza de proiecte din cauza costurilor uriase. Potrivit unor calcule preliminare, pretul unui apartament standard intr-o metropola pe mare ar porni de la 800.000 de dolari, investitorii fiind rezervati in privinta capacitatii de recuperare a banilor, putini fiind cei care si-a permite asemenea achizitii. Oricum, unele proiecte sunt pe cat de indraznete, pe atat de fascinante.
Floating City. Farmecul acestei oras, deocamdata virtual, il reprezina faptul ca o mare parte a acestuia se afla apa, nu deasupra ei. Planul constructiei unor asezari in Marea Chinei de Sud a fost cerut de firma CCCC. Potrivit arhitectilor, orasul va fi alcatuit din sase module hexagonale, legate intre intre ele si cu uscatul prin tuneluri speciale.
Floating city
Noah's Ark. Un oras pitoresc a fost conceput de arhitectii din Serbia. Proiectul a fost special elaborat pentru concursul organizat de revista americana eVolo. In opinia creatorilor, astfel de asezari vor salta popoarele care se confrunta cu dezastre naturale. Ca si in versiunea chineza, zonele de locuit sunt plasate sub apa. La suprafata raman spatiile, organizate in cercuri concentrice, ideale pentru activitatile agricole.
Ecotopia. Specialistii japonezi de la Shimizu Corporation au gandit si pus pe hartie un oras plutitor absolut autonom, suficient de incapator pentru a gazdui in jur de un milion de oameni. In conceptia expertilor niponi, orasul ar urma sa dispuna de suficiente resurse energetice, produse alimentare si o puternica aparare in fata calamitatilor naturale. Imobilele turn adapostec nu numai locuinte si birouri, dar si zone agricole.
Ca o frunza de nufar!
LilyPad. Alta firma franceza, Vincent Callebaut Architects, s-a evidentiat prin proiectul lor futurist. Designerii si arhitectii si-au imaginat un oras unde se vor putea refugia oamenii ale caror localitati au fost inghitite de ape. Prin aspectul sau exterior, orasul seamana cu o floare de nufar. Capacitatea de gazduire - maxim 50.000 de oameni.