x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi Vești bune pe piața imobiliară. Cum vor evolua prețurile în 2023

Vești bune pe piața imobiliară. Cum vor evolua prețurile în 2023

de Redacția Jurnalul    |    10 Mar 2023   •   22:15
Vești bune pe piața imobiliară. Cum vor evolua prețurile în 2023
Sursa foto: Hepta

Evoluția prețurilor la imobile se va menține în scădere în 2023, arată un sondaj realizat de Reuters.

Motivele se regăsesc în ratele mai mari la creditele ipotecare, ca urmare a majorării dobânzilor, decisă de  băncile centrale pentru a pondera inflația galopantă. Astfel că oamenii vor fi mai reticenți să contracteze o locuință.

Totodată, și chiriile au crescut, precum și costurile cu întreținere, care au explodat din cauza scumpirilor la electricitate și gaze naturale. 

Astfel că analiștii imobiliari estimează că prețurile la imobiliare se vor reduce cu până la 50% față de anul 2020, anul începutului pandemiei de COVID-19, în SUA, Marea Britanie, Germania, Canada, Noua Zeelandă și Australia. 

"Acele pieţe care au înregistrat cele mai mari creşteri în timpul pandemiei. Noua Zeelandă, Canada, țările nordice vor fi probabil cele mai afectate", a spus Kate Everett-Allen, de la Knight Frank.

Ieftinirea imobilelor din Canada și Noua Zeelandă a început in 2022 astfel că prețurile vor fi cu peste 20% mai scăzute decât în 2020. În Australia reducerile sunt estimate la circa 10%, Germania - 11,5%, SUA - 10%, Marea Britanie - 8%. 

Însă peste jumătate dintre specialiștii care au participat la cercetare au spus că în următorii ani va fi tot mai grea achiziția unei locuințe.

"O încetinire a construirii de noi locuinţe şi o scădere a numărului de permise de construcţie va adânci deficitul de locuinţe în multe ţări din întreaga lume, creşterea populaţiei continuând să depăşească furnizarea de noi locuinţe", spun analiştii de la JLL.

Veștile sunt bune pe cea mai afectată piață imobiliară din lume, cea din China, care ar urma să se redreseze în acest an, ca efect al măsurilor de stimulare financiară și renunțările la restricțiile dure anti COVID-19. 

Nici India nu este foarte afectată, deși dobânzile au fost majorate. Dar în Dubai prețurile la locuințe vor înregistra creșteri importante. 

Sondajul a fost realizat în perioada 15 februarie - 8 martie 2023. 




 

×
Subiecte în articol: imobiliare preţuri ieftiniri