x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Cum ar putea Gazprom sa scape de amenzi uriase in UE

Cum ar putea Gazprom sa scape de amenzi uriase in UE

04 Apr 2018   •   10:12
Cum ar putea Gazprom sa scape de amenzi uriase in UE

Uniunea Europeană şi Gazprom sunt pe punctul de a soluţiona o dispută care durează de şapte ani pe tema concurenţei, după ce grupul rus a acceptat să reformeze formula de calcul a preţurilor şi să permită rivalilor să câştige teren pe pieţele din Europa de Est, au declarat, pentru Reuters, surse din apropierea acestui dosar.

 

O decizie a Comisiei Europene ar putea fi anunţată în cursul acestei luni, chiar dacă este posibil să apară unele întârzieri. O înţelegere ar permite Gazprom să evite amenzi de până la 10% din cifra sa globală de afaceri.

Anul trecut, Gazprom, companie care asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei, s-a oferit să lege preţurile pe care le percepe de o serie de indicatori de referinţă, precum preţul la hub-urile de gaze din Europa Occidentală sau preţurile la graniţele Franţei, Germaniei şi Italiei, dar şi să permită revizuirea preţurilor odată la doi ani. De asemenea, Gazprom a promis că va elimina din contractele sale toate restricţiile care împiedică clienţii săi să revândă gazele naturale pe care le-au cumpărat de la companie şi, de asemenea, să permită operatorului reţelei de gazoducte din Bulgaria să se ocupe de livrările de gaze spre Grecia.

Până acum Gazprom şi-a modificat de două ori propunerile sale iniţiale ca urmare a opiniilor negative venite de la statele UE şi consumatorii săi, însă elementele principale au rămas aceleaşi, potrivit unui document de lucru consultat de Reuters. Conform acestui document, revizuirile adoptate au fost în principal de natură tehnică, precum un comision mai mic pentru servicii perceput de Gazprom care ar urma să permită clienţilor companiei ruseşti să economisească milioane de euro.

Gazprom a intrat în colimatorul organismelor europene din domeniul concurenţei în anul 2011, după ce acestea din urmă au efectuat percheziţii la aproximativ 20 de birouri ale clienţilor Gazprom din Europa Centrală şi de Est, confiscând peste 150.000 de documente. Problema este dacă Gazprom a impus preţuri incorecte prin legarea preţului la gaze de preţul petrolului, a restricţionat libera circulaţie a gazelor între statele membre UE şi a împiedicat diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze. AGERPRES

×