x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Morgan Stanley, Moody's şi S&P, acuzate de fraudă

Morgan Stanley, Moody's şi S&P, acuzate de fraudă

de Florina Zainescu    |    04 Sep 2009   •   00:00

Banca americană de investiţii Morgan Stanley şi agenţiile de rating Moody's şi Standard & Poor's (S&P) sunt acuzate de fraudă, de un tribunal din New York.



Abu Dhabi Commercial Bank şi autorităţile districtului King învinuiesc cele trei companii că au mascat riscurile legate de investiţii conectate la active ipotecare subprime. Judecătorul federal responsabil de proces, deşi a respins unele plângeri, a decis că dovezile aduse sunt suficiente pentru a permite chemarea în instanţă a Morgan Stanley, Moody's şi S&P pentru fraudă.

Acuzaţiile vizează vehiculul investiţional structurat Cheyne pe care Morgan Stanley, Moody's şi S&P l-au promovat drept o investiţie de foarte bună calitate, cu ratinguri ridicate. Numai că Cheyne a dat faliment în august 2007, după ce valoarea tuturor activelor fondului s-a prăbuşit, iar majoritatea investitorilor au înregistrat pierderi uriaşe. Vehiculele investiţionale structurate cuprind pachete complexe de active financiare, instrumente de creditare şi îndatorare, inclusiv creanţe colateralizate. Industria acestor tipuri de fonduri de investiţii controla la un moment dat active de 350 miliarde de dolari, însă întregul sector s-a prăbuşit în primele luni de criză a creditelor ipotecare subprime.

Decizia tribunalului federal în acest proces ar putea influenţa alte demersuri similare, derulate de investitori sau fonduri de pensii, care doresc să tragă la răspundere băncile şi agenţiile de rating pentru că au "umflat" calitatea şi valoarea de piaţă a diverselor active şi investiţii, pentru a câştiga comisioane, provocând însă pierderi uriaşe investitorilor. Într-un proces separat, intentat în iulie, fondul public de pensii al angajaţilor bugetari din California, cel mai mare fond public din SUA, a acuzat cele trei mari agenţii de rating - Moody's, S&P şi Fitch - de publicarea unor informaţii incorecte care au condus la pierderi uriaşe, legate de Cheyne şi alte vehicule investiţionale structurate.

×
Subiecte în articol: economic