x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Moody's: Economia românească va creşte din aprilie

Moody's: Economia românească va creşte din aprilie

de Daniela Ivan    |    19 Ian 2010   •   00:00

Economia României va creşte în acest an nu cu 1,2%, aşa cum au apreciat guvernanţii, ci cu 2,3%, apreciază analiştii de la Moody's.



Creşterea economică va începe din perioada aprilie-iunie, după şase trimestre consecutive de contracţie a PIB raportat la trimestrul anterior.

"Exporturile s-au stabilizat, iar accesul la lichiditate de pe piaţa locală s-a ameliorat în ultimele câteva luni, ceea ce ar trebui să vină în sprijinul relansării economice pe parcursul acestui an", se arată într-o analiză Moody's.

Totuşi, agenţia de evaluare financiară se aşteaptă la o economie "lentă" pentru următorii câţiva ani, influenţată de încetinirea dinamicii de afaceri pe marile pieţe europene, dar şi de creşterea mai slabă a creditului.

Moody's anticipează restrângerea deficitului bugetar la 6,3% din Produsul Intern Brut (PIB), scăderea deficitului de cont curent la 3,5% din PIB şi reducerea ratei anuale a inflaţiei la 3,5%.

Guvernul şi FMI mizează pe o creştere economică de 1,3% în acest an, iar una dintre condiţiile impuse în acordul de finanţare externă cu instituţiile financiare internaţionale este reducerea deficitului public la 5,9% din PIB. BNR ţinteşte încadrarea inflaţiei în intervalul 2,5 - 4,5% în 2010 şi estimează că rata anuală se va situa la 2,6%.

×
Subiecte în articol: redactie