x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Moody's: Băncile din România pot fi afectate de criza din Europa

Moody's: Băncile din România pot fi afectate de criza din Europa

de Daniela Ivan    |    12 Dec 2011   •   11:32
Moody's: Băncile din România pot fi afectate de criza din Europa

Sistemul bancar din Romania poate fi grav afectat de crizele statelor europne si de criza de finantare prin care trec bancile europene, potrivit Moody's. Lipsa de bani ar putea duce la o scadere a creditarii, deteriorarea calitatii activelor, cresterea pierderilor si presiuni pe capital. Analistii agentiei de evaluare financiara considera ca bancile din Romania vor fi afectate prin trei canale.

"Prima problema va fi slabirea cererii pentru exporturi si incetinirea investitiilor straine directe, cea de-a doua, nivelul ridicat de creditare in valuta din sistem, de peste 60% din soldul total al imprumuturilor si, a treia o potentiala slabire a angajamentului bancilor mama fata de operatiunile din tara", au apreciat analistii Moody's. Acestia au mai adaugat ca aceste mecanisme de transmitere vor reduce probabil disponibilitatea finantarii, vor deteriora calitatea activelor, vor creste pierderile si vor exercita presiuni asupra capitalului, factori care, in consecinta, ar putea aplica presiuni tot mai puternice asupra ratingurilor de credit ale bancilor".

Creditele neperformante urmeaza de asemenea sa creasca daca leul se va deprecia, din moment ce majoritatea debitorilor in valuta au venituri in moneda locala. De remarcat ca in momentul de fata 225.000 de oameni au intarzieri la plata creditelor, ceea ce duce ca imprumuturile neperformnate sa fie la 13-14%, iar daca se adauga sI neperformanta agentilor economici nivelul ajunge la 24%.

Analiza Moody's mai arata ca riscul ca bancile mama din Europa de Vest sa-si reduca operatiunile din Romania este tot mai mare, situatie care ar afecta capitalul sistemului bancar local si ar opri cresterea creditarii. Situatia ar fi agravata si de dependenta ridicata a bancilor din Romania de finantarea de la grupurile mama, in special pentru creditele in valuta.

"Pe piata locala, bancile ar trebui sa-si realinieze modelele de afaceri, fapt care ar suprima profiturile, in contextul cresterii economice mai reduse si competitiei mai dure pe piata de credit si in privinta marjelor depozitelor", considera Moody's.

In ultima vreme, tot mai multi analisti economici, dar si oficiali europeni pun sub semnul intrebarii agentiile de ratting pe care le suspecteaza ca fac jocul speculatorilor si fondurilor de investitii. Neincrederea vine din faptul ca agentiile de ratting au printre actionari fonduri de investitii, institutii interesate de speculatii. Unii analisti economice se intreaba daca mai este normal sa tratam agentiile de rating ca si cum ar fi arbitri. Pentru ca nu sunt, acestea sunt jucatori, si nu doar jucatori ci si speculatori. Astfel, atunci cand creditul era in crestere si ieftin, in anii 1990 si 2000, orice vanzator de obligatiuni era in mod obisnuit recompensat cu un rating AAA.

Moody's, a declarat la inceputul acestui an seful comisiei federale de ancheta al lui Barack Obama, a fost o "fabrica de ratinguri triplu A". Ceea ce a rezultat este faptul ca toate produsele, de la creditele ipotecare cu risc pana la pietele de obligatiuni, tot sistemul a fost inundat cu produse financiare supraevaluate, garantate de cei care, in cele din urma, nu ar fi trebuit sa le coteze. Acum, agentiile de rating pariaza inver, vor sa reduca rating AAA al celor mai puternice state europene. Efectul? Statele se vor imprumuta tot mai scump, iar euro va intra in criza. Este oare intamplator faptul ca Moody's a avertizat luni ca ar putea inca revizui ratingurile statelor UE in primul trimestru al anului viitor, din moment ce acordul incheiat de liderii europeni la summit-ul de saptamana trecuta a adus putine masuri noi de solutionare a crizei?

Mugur Iasrescu: Trebuie sa se intareasca concurenta
Concurenta slaba din sistemul financiar-bancar permite bancilor sa 'paseze' clientilor costurile provenite din organizarea ineficienta a activitatii si evaluarea gresita a riscului, a declarat guvernatorul BNR Mugur Isarescu. Acesta a precizat ca nu este o problema de numar, ci de forta a jucatorilor.

'Incarcarea costurilor de creditare cu tot felul de cheltuieli ale bancilor, acoperite printr-o concurenta imperfecta a sistemului financiar-bancar, se va tempera. De ce bancile pot sa paseze asupra clientilor, uneori intr-o adevarata inconstienta, costurile unor lipsuri, care uneori le apartin, in ceea ce priveste organizarea interna sau evaluarea gresita a unor riscuri. (...) E posibil pentru ca concurenta nu este suficient de puternica si nu este data de numarul de banci', a spus Isarescu.
Isarescu s-a aratat indignat ca bancile au transferat catre clienti costurile provenite din creditele neperformante, care sunt in primul rand rezultatul unei analize de risc precare.

×