Autoritatea Naţională pentru Turism a decis retragerea, în vederea radierii din oficiu, a licenţelor de turism emise unui număr de 1.384 operatori economici care nu au prezentat poliţa valabilă de asigurare privind asigurarea rambursării cheltuielilor de repatriere şi/sau a sumelor achitate de turişti pentru achiziţionarea serviciilor/pachetelor de servicii turistice, în cazul insolvabilităţii sau a falimentului agenţiei de turism.
Conform unei Note publicate de ANT pe site-ul propriu, conform prevederilor HG nr. 1267/2010 privind eliberarea certificatelor de clasificare, a licenţelor şi brevetelor de turism, cu modificările şi completările ulterioare, "este interzisă desfăşurarea de activităţi turistice specifice agenţiilor de turism de către operatorii economici cu licenţa de turism expirată sau fără deţinerea poliţei valabile de asigurare privind asigurarea rambursării cheltuielilor de repatriere şi/sau a sumelor achitate de turişti pentru achiziţionarea serviciilor/pachetelor de servicii turistice, în cazul insolvabilităţii sau a falimentului agenţiei de turism".
De asemenea, se mai prevede că "licenţa de turism şi anexa la aceasta se retrag de către personalul cu atribuţii de control din cadrul autorităţii administraţiei publice centrale responsabile în domeniul turismului, în cazul ofertării, comercializării serviciilor/pachetelor de servicii turistice fără respectarea reglementărilor legale în vigoare".
Reprezentanţii ANT precizează că lista agenţiilor de turism care nu au făcut dovada deţinerii poliţei valabile de asigurare, precum şi cuprinsul primei notificări de intrare în legalitate (nr. 466/24.03.2016) au fost făcute publice pe site-ul www.turism.gov.ro (în perioada martie - septembrie 2016). Ulterior, Direcţia Generală Control şi Autorizare Turism din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Turism a notificat pentru a doua oară toţi operatorii economici care nu au făcut dovada poliţei de asigurare valabile, prin scrisoare personalizată recomandată şi prin publicarea conţinutului notificării şi a listei agenţiilor de turism notificate.
"Măsura de retragere în vederea radierii din oficiu a licenţelor de turism emise operatorilor economici în cauză asigură întărirea disciplinei privind comercializarea pachetelor de servicii turistice şi, totodată, protecţie persoanelor fizice şi juridice contractante. În concluzie, lista agenţiilor de turism pentru care s-a procedat la retragerea în vederea radierii din oficiu a licenţelor de turism acordate se publică pe site-ul www.turism.gov.ro odată cu prezenta notă de informare. De la data publicării, operatorii economici care figurează în listă nu mai pot desfăşura activităţi specifice agenţiilor de turism", precizează reprezentanţii ANT.
Conform unei analize Keysfin, majoritatea firmelor active în sectorul turismului din România (68,6%) înregistrează dificultăţi financiare în ceea ce priveşte îndatorarea, iar datoriile totale ale unor companii s-au mărit cu peste 30%, de la 1,82 milioane lei în 2014, la 2,41 milioane lei în 2015.
Potrivit sursei citate, din totalul de 2.825 de firme active în sectorul turismului, 1.938 (respectiv 68,6%) înregistrează dificultăţi financiare în ceea ce priveşte îndatorarea. De asemenea, 1.088 de societăţi comerciale au un capital propriu negativ (39%), 850 au un grad de îndatorare ridicat (30%), 748 au pierderi operaţionale (26%), în timp ce 1.120 de firme (40%) au un nivel de lichiditate sub cel acceptat şi alte 514 reprezintă companii cu furnizori restanţi.
Datele statistice, prelucrate pe baza informaţiilor oficiale depuse la Ministerul Finanţelor, arată că în turismul românesc există, în prezent, 472 de agenţii de turism şi tour-operatori ale căror datorii au crescut între 2014 şi 2015.
"În vizorul nostru se află un total de 401 de companii unde datoriile au crescut cu peste 50% în acest an, în timp ce alte 103 firme au marcat o evoluţie negativă între 30-50%. Alte 261 de firme din sectorul turismului au marcat creşteri ale datoriilor, însă la un nivel ceva mai temperat. Sunt peste 1.000 de firme de turism, din toată ţara, care au capitaluri proprii negative. Asta înseamnă că au înregistrat pierdere care s-a reportat în fiecare an şi/sau acţionarii şi-au retras profitul neinvestind în activitatea companiei (...) În plus, sunt tot mai multe firme care îşi achită cu întârziere furnizorii, iar asta poate duce la blocaj financiar, insolvenţă şi chiar faliment', susţin experţii KeysFin.
Tour-operatorul Mareea şi-a anunţat la începutul lunii septembrie incapacitatea de plată şi a precizat că va cere deschiderea procedurii de insolvenţă, după ce, cu o lună înainte un alt mare tour-operator, Genius Travel, a intrat în insolvenţă.