x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie 138 de milioane de dolari pentru salvarea combinatului Azomureş

138 de milioane de dolari pentru salvarea combinatului Azomureş

de Raluca Cret    |    11 Feb 2010   •   00:00

Ministrul Mediului le-a pus în vedere turcilor de la Azomureş că îi va închide dacă nu investesc masiv în reducerea poluării.



138 de milioane de dolari. Atât vor trebui să investească turcii de la combinatul chimic Azomureş din Tîrgu-Mureş pentru a primi o nouă autorizaţie integrată de mediu. Ministrul Mediului şi Pădurilor, Borbely Laszlo, i-a avertizat pe patroni că trebuie să respecte două termene pentru noile investiţii şi a precizat că autorizaţia după care combinatul funcţionează acum este prea generoasă.

Autorizaţia de mediu expiră la sfârşitul anului 2011, perioadă în care turci s-au angajat că vor investi 22 de milioane de dolari pentru înălţarea coşurilor de evacuare şi construirea unor noi instalaţii la secţia de azotat de amoniu şi la cea de îngrăşăminte. A doua investiţie, de 116 milioane de dolari, va trebui finalizată în 2015 şi va retehnologiza complet două instalaţii de amoniac şi o instalaţie de uree. „Dacă nu vor respecta aceste termene putem merge până la retragerea autorizaţiei de mediu", a ameninţat Borbely.

Pe de altă parte, combinatul este practic liber să polueze pentru că analizatorul de amoniac nu are certificat de verificare metrologică. Din acest motiv, orice amendă acordată de Garda de Mediu pe baza măsurătorilor de amoniac este contestată în instanţă. Analizatorul aparţine Agenţiei pentru Protecţia Mediului Sibiu şi are nevoie de o sumă infimă pentru a fi autorizat. Borbely Laszlo a declarat că le-a acordat un termen de două săptămâni pentru a rezolva problema, în caz contrar va aplica sancţiuni. Ministrul i-a ameninţat şi pe cei de la Garda de Mediu să îşi schimbe mentalitatea pentru că au efectuat o serie de măsurători când instalaţiile de amoniac erau oprite şi au dat concluzia că nu există poluare a aerului în Tîrgu-Mureş.

×
Subiecte în articol: redactie