Ministerul Agriculturii va deschide în 20 mai o nouă sesiune de depunere de proiecte pe componenta dedicată fermelor de familie care vor fi depuse în baza regulilor de tranziţie ce asigură trecerea către viitorul program 2014-2020. Astfel, proiectele vor fi depuse pe regulile programului actual, dar finanţate din programul viitor. “Comisia Europeană a fost iniţial surprinsă de idee, dar ulterior a văzut că nu este nicio o problemă din punct de vedere tehnic şi legal şi am primit acordul pe ambele măsuri, respectiv pe investiţii în ferme şi pe bunăstarea animalelor”, a declarat George Turtoi, secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, citat de Agerpres. În cadrul acestei sesiuni, fermierii vor avea la dispoziţie cel puţin 18 proiecte tip pentru sectoarele vegetal şi zootehnic. “Vor fi disponibile cele şase proiecte tip pe care le-am anunţat, similare cu cele din sesiunea trecută, dar mai pregătim încă 12 sau 14 pe diverse dimensiuni de fermă. În total vrem să ajungem la 20 de proiecte tip”, a spus Turtoi.
Investiţii
Suma totală alocată investiţiilor în ferme din noua programare financiară este de 150 de milioane de euro. “Avem 35 milioane de euro pentru fermele de familie, 15 milioane de euro pentru standarde pe partea de lapte, iar pentru investiţii în ferme 100 de milioane, împărţite 50-50 pe vegetal şi zootehnic. Din cele 50 de milioane de euro alocate pentru partea de vegetal, 80% din sumă am alocat-o pentru achiziţii de utilaje, adică pentru proiecte simple şi 20% pentru proiecte complexe cu construcţii montaj. Pentru partea de zootehnie avem inversate procentele pentru că aici achiziţia de utilaje presupune şi partea de montaj, adică se face un proiect complex şi numai 20% din sumă se va aloca pentru echipamente simple. Sperăm ca în felul acesta alocările, cel puţin pe partea de proiecte simple, să meargă foarte repede şi să avem proiecte plătite într-un an de zile”, a mai spus oficialul MADR. Potrivit sursei citate, valorile maxime care vor fi acordate unui proiect au fost revizuite şi diminuate. “Pentru utilaje am mers cu valoarea sprijinului la 700.000 de euro, pentru construcţii montaj la un milion de euro pe partea vegetală şi până la două milioane de euro pe partea zootehnică”, a adăugat oficialul MADR.
Maxim 125.000 de euro/proiect
Valoarea maximă eligibilă pentru proiectele pentru ferme de familie va fi 125.000 euro/proiect. Ponderea sprijinului nerambursabil va fi de 40%, existând posibilitatea majorării sprijinului cu câte 10% pentru investiţiile realizate de tinerii agricultori, cu vârsta sub 40 de ani, pentru investiţiile realizate în zonele defavorizate şi pentru investiţiile pentru îmbunătăţirea eficienţei utilizării şi depozitării îngrăşământelor cu azotat şi tratamentul apelor reziduale în exploataţiile agricole. Sprijinul pentru ferma de familie se acordă exploataţiilor agricole cu o dimensiune cuprinsă între 2 şi 50 UDE (Unităţi de Dimensiune Economică) şi care este înregistrată în Registrul unic de identificare sau Registrul agricol.
Citește pe Antena3.ro