Comisia Europeană a autorizat o schemă de ajutor de stat, cu un buget de 180 milioane de euro, pentru restructurarea firmelor mici şi mijlocii din portofoliul AVAS şi al Ministerului Economiei care se află în dificultate.
Bugetul total estimat pentru depăşirea problemelor cauzate de criză este de 180 milioane de euro, incluzând suma de 30 milioane de euro alocată schemei de salvare. Din această sumă, 90 milioane de euro sunt prevăzute pentru anul 2009, se arată într-un comunicat al Consiliului Concurenţei.
Ajutorul de stat se poate acorda sub formă de subvenţii, infuzii de capital de lucru sau capital social, participări la majorarea capitalului social prin transformarea unor creanţe ale Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) şi Ministerului Economiei în acţiuni, eşalonarea unor datorii către AVAS, credite cu o rată a dobânzii cel puţin comparabilă cu rata de referinţă adoptată de Comisia Europeană, în prezent de 13,76%.
BARIERE MAXIMALE
Durata schemei este de doi ani, 2009-2010, cu posibilitatea de prelungire, iar beneficiarii pot fi numai IMM-urile în dificultate aflate în portofoliul AVAS şi al Ministerului Economiei.
Ajutorul de restructurare se poate acorda şi companiilor care au beneficiat de ajutor de stat pentru salvare şi care, după şase luni, nu pot face dovada rambursării integrale a creditului, dar prezintă un plan de restructurare.
Planurile de restructurare ale IMM-urilor, care beneficiază de ajutor de stat în cadrul acestei scheme, trebuie aprobate, după caz, de AVAS şi Ministerul Economiei.
În cazul în care valoarea ajutorului depăşeşte 10 milioane de euro pentru un beneficiar, inclusiv ajutorul de salvare, este considerat ajutor individual şi trebuie notificat la Comisia Europeană în vederea autorizării. Numărul maxim estimat de beneficiari în cadrul schemei este de 50.
Schema este conţinută în proiectul de Hotărâre de Guvern pentru instituirea unui mecanism de ajutor de stat privind restructurarea agenţilor economici din portofoliul AVAS şi al ME, în vederea depăşirii efectelor crizei economico-financiare mondiale, se mai arată în comunicatul autorităţii de concurenţă.
CRIZA TAIE VENITURILE
Veniturile Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) au scăzut de 7,3 ori în primele cinci luni din 2009, de la 630 milioane de lei la 85,7 milioane de lei, evoluţia fiind influenţată negativ de criza economică şi transferul OPSPI la Ministerul Economiei. Instituţia încasează venituri în principal din privatizarea şi administrarea participaţiilor statului, precum şi din valorificarea de active bancare şi creanţe.
Veniturile din privatizare şi administrare înregistrate în primele cinci luni din 2009 au scăzut de peste zece ori, la 53,6 milioane de lei, de la 567 milioane de lei în intervalul ianuarie-mai 2008, în condiţiile în care, în perioada analizată de anul trecut, suma de 237 milioane de lei a reprezentat dividende la companiile din cadrul Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), transferat la Ministerul Economiei în 2009. În primele cinci luni, AVAS a încasat din valorificarea de active 32 milioane de lei, faţă de 62 milioane de lei în acelaşi interval din 2008.
"Practic, putem vorbi de un minus de circa 90 milioane de lei, în 2009 faţă de 2008, ca urmare a efectelor crizei", au adăugat reprezentanţii Autorităţii.
Citește pe Antena3.ro