x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie 2007: euro de 3 lei

2007: euro de 3 lei

de Adrian Mihai    |    04 Aug 2005   •   00:00
2007: euro de 3 lei

Euro scade incet, dar sigur fata de leul romanesc. Sfarsitul anului ar putea sa ne aduca un euro de 3,45 lei. Analistii nu exclud ca peste doi ani euro sa nu mai faca decat 3 lei.

De la inceputul anului moneda europeana s-a devalorizat cu 14,3% fata de leul romanesc in termeni nominali, ceea ce in termeni reali inseamna aproape 20%, considerand si o inflatie de aproape 5%. Tendinta este in continuare de apreciere a leului. Explicatia? "Romania a fost multi ani o tara prea putin atractiva pentru marile investitii straine, favoritele est-europene fiind vecinele noastre Ungaria, Cehia, Polonia. Activele romanesti au fost foarte ieftine la nivelul anului 2000. Multe dintre ele raman foarte ieftine. Pe masura ascensiunii noastre europene, investitiile straine vor cunoaste cresteri importante", explica fenomenul aprecierii analistul Bogdan Podoleanu, presedinte al Wise Invest. Asadar, dintr-o data, strainii au venit sa investeasca in Romania si a crescut simtitor oferta de valuta. "In anii trecuti, in tarile vecine aceste investitii au fost atat de mari, incat au generat exagerate cresteri ale preturilor activelor si inclusiv ale monedelor nationale. In momentul stabilirii unei date clare pentru integrare, unii investitori au inceput sa vanda, generand caderi importante ale unor active, cum ar fi moneda nationala sau investitiile imobiliare", povesteste Podoleanu experienta vecinilor nostri. El crede insa ca pe noi inca nu ne paste acest pericol datorita faptului ca urmeaza sa intre multa valuta in tara.

SEZONALITATE. Peste acest fenomen al intrarilor de valuta ca urmare a investitiilor s-a suprapus si sezonalitatea, dupa cum remarca Mihail Ion, seful Departamentului de Cercetare din Trezoreria Raiffeisen Bank. Banii adusi de romanii din strainatate si deficitul comercial ceva mai mic pe perioada verii au facut sa existe o oferta mare de euro. "In plus, dupa denominare, unele banci straine par interesate sa deschida pozitii pe leu, fapt ce ar putea explica o parte din suplimentul de valuta existent in piata. Desi Banca Nationala incearca sa tempereze trendul prin cumparari de valuta, tendinta de apreciere se va mai mentine, probabil, pana la jumatatea toamnei, insa spre finalul anului aceasta va fi stopata ca urmare a cresterii importurilor, atat pentru consumurile de energie pe perioada iernii, cat si pentru alte categorii de bunuri", considera Mihail Ion. In deprecierea leului la sfarsit de an nu mai crede nici Podoleanu. "Am auzit zilele trecute cativa nostalgici vorbind despre o posibila depreciere la sfarsitul anului acesta, teza fiind insa in contradictie cu realitatea", spune acesta.

Banca Nationala a incercat continuu sa diminueze amplele fluctuatii ale cursului, insa posibilitatile sunt limitate. "Se spune ca «nu poti sta impotriva pietei», costurile ar fi prea mari si greu de sustinut pe termen lung. BNR a contribuit la mentinerea cursului 36.000-36.200 inainte de data de 1 iulie, permitand apoi aprecierea cursului pana la 35.100. Leul nu a facut nimic altceva decat sa-si urmeze drumul. Procesul de apreciere va continua. Probabil ca anul 2005 se va inchide in intervalul 3,35 - 3,4", considera Podoleanu.

COTATII. Mai mult chiar, in urmatorii doi ani el nu exclude cotatii "spre 3,00 lei" pentru un euro si crede ca investitorii ar trebui sa isi mentina pozitiile in lei, oricare ar fi activele in care investesc: actiuni, obligatiuni sau depozite.

FONDURI SPECULATIVE
In afara de investitii directe, in Romania mai intra si fonduri speculative. De acestea insa nu trebuie sa ne temem deocamdata. "Pozitiile speculative externe si interne nu pun in pericol major echilibrul valutar, in conditiile in care fluxurile comerciale, investitiile directe si dimensiunile rezervei valutare reprezinta prin comparatie cifre semnificativ mai mari. In Romania, banii speculativi pot fi aproximativ 2 miliarde euro. In tarile unde au avut loc accidente, acestea erau de ordinul zecilor de miliarde", apreciaza Podoleanu.
×
Subiecte în articol: economic