x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie 2012: Instabilitatea economică va duce preţul aurului la peste 2.000 de dolari pe uncie

2012: Instabilitatea economică va duce preţul aurului la peste 2.000 de dolari pe uncie

de Daniela Dumitriu    |    16 Dec 2011   •   10:36

Pretul aurului va creste in 2012, pe baza prognozelor pesimiste din Zona Euro si a cererii din partea investitorilor si a industriei bijuteriilor. Terry Hanlon, presedinte al Dillon Gage Metals – companie de trading din SUA, a afirmat ca pretul pe uncie va atinge pragul de 2.000 de dolari in 2012, dar ca multi actori de pe piata iau ca reper pragul de 2.300 de dolari. Hanlon a explicat ca pretul aurului a crescut in 2011 din cauza cererii masive generate de revoltele din statele arabe si de dezastrul natural din Japonia. Recordul de 1.895 de dolari/uncie a fost atins in septembrie, dupa decizia celor de la Standard&Poor’s de a retrograda ratingul suveran al SUA. In primele sase luni din 2011, pretul mediu al aurului a fost de 1.500 de dolari/uncie, dar chiar si la variatiile maxime din 2011, aurul nu este supraevaluat. Cel mai scump aur s-a tranzactionat in 1980, la pretul de 873 de dolari/uncie, ceea ce, ajustat la inflatie, ar insemna un echivalent de aproape 2.400 de dolari in prezent.

Cel mai puternic motor de crestere a fost actiunea bancilor centrale de a-si inlocui rezervele valutare cu aur. In trimestrul al treilea, cantitatea de aur intrata de piata a fost mai mare cu 2% fata de perioada similara din 2010, datorita cresterilor din industria extractiva si din activitatile de reciclare. In schimb, cererea a crescut cu 6%, la 1.054 de tone, echivalentul a 57,7 miliarde de dolari, adica un nou record valoric.

"Evolutia aurului pe termen lung ramane puternica, pentru ca cererea este in ascensiune continua, iar cresterea livrarilor va fi limitata. Incertitudinile legate de SUA, Europa si alte economii vor face ca investitorii sa ramana interesati de metalele pretioase in 2012', a declarat Hanlon, citat de presa americana.

Companiile vor urma trendul

Amine Bouchentouf, partener in firma de consultanta americana Parador Capital, spune ca principalul element de luat in calcul este criza datoriilor din Uniunea Europeana, care se va accentua in 2012. "In acest context, aurul ar trebui sa-si pastreze statutul de refugiu. Investitorii vor cauta sa-si protejeze activele folosind aurul, una dintre putinele monede pe care bancile centrale nu le pot tipari in voie. Volatilitatea provocata de pietele europene va impinge pretul aurului pana la 2.500 de dolari in 2012', a declarat Bouchentouf. In afara de investitori, bancile centrale isi vor continua achizitiile de aur, dupa ce, in 2011, cresterea acestui parametru a fost de 160% fata de anul precedent. De asemenea, cererea in domeniul bijuteriilor va ramane la un nivel ridicat, in special dinspre statele emergente – China, India si zona Orientului Mijlociu. In corelatie, intrarile de aur pe piata sunt foarte mici. Chiar daca pretul aurului reprezinta un stimulent pentru producatori, cresterea productiei nu poate fi obtinuta rapid. Rezervele exploatabile sunt la un minimum istoric, e nevoie de mai multi ani pana sa inceapa exploatarea comerciala a aurului intr-o mina noua, iar costurile de exploatare au crescut spectaculos in ultimii ani – forta de munca, energie si cheltuieli de mediu. Aceste discrepante dintre cerere si oferta vor duce pretul aurului in sus, unii investitori avansand chiar si varianta de 5.000 de dolari/uncie in urmatorii ani.

Companiile producatoare de aur vor urma o evolutie similara din punctul de vedere al profitului si al cotatiei actiunilor, potrivit unei analize publicate de consultantii de la NU Wire. In prezent, cele mai mari fluctuatii le au companiile mici, astfel incat o consolidare a pietei este posibila in 2012, prin fuziuni si achizitii. Cel mai bun indiciu este ca gigantii industriei, precum Newmont Mining sau Barrick Gold, au rezerve importante de cash, din profituri, si au nevoie sa faca noi investitii.

Romania ar putea deveni cel mai mare producator de aur din Uniunea Europeana, in cazul in care strategia de exploatare a resurselor minerale va fi pusa in practica, potrivit datelor Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM). Cel mai avansat proiect este cel de la Rosia Montana, care asteapta autorizatiile finale din partea Guvernului.

×