x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie 2013, anul insolvenţelor. În ultima perioadă au început să intre în insolvenţă tot mai multe societăţi mari din economie

2013, anul insolvenţelor. În ultima perioadă au început să intre în insolvenţă tot mai multe societăţi mari din economie

de Daniel Ionaşcu    |    19 Mar 2013   •   18:28
2013, anul insolvenţelor. În ultima perioadă au început să intre în insolvenţă tot mai multe societăţi mari din economie

Ponderea firmelor mici în totalul insolvenţelor a crescut de la 78% în 2010 la 85%, iar anul 2012 a fost primul an când rata de creştere a insolvenţelor este mai mare decât cea a înfiinţărilor, potrivit Coface. Numărul microîntreprinderilor care ajung în aeastă situaţie a crescut anual cu 14,5%, mai mult decât restul companiilor din economie, care au înregistrat un ritm de creştere de 10%. Mai mult, numărul este aşteptat să crească din nou, din moment ce acum sunt obligate să plătească un impozit de 3% pe venituri fie că au sau nu profit.

Datele sunt şi mai triste atunci când se compară şi numărul ieşirilor cu succes din această procedură: acesta este de 3%, însă chiar şi în această situaţie creditorii îşi recuperează în foarte mică măsură banii. În cazul microîntreprinderilor, rata de succes este şi mai mică. Cel mai mare risc îl au firmuliţele din industria extractivă, cea metalurgică, cea alimentară şi cea a băuturilor. Cel mai bine stau cei din IT, sănătate şi asistenţă socială. În schimb, potrivit unui studiu publicat de Casa de Insolvenţă Transilvania la începutul lunii martie serviciile medicale private, sectorul moraritului şi al panificaţiei şi retailerii din segmentul bricolaj sunt domeniile ce se vor confrunta cu dificultăţi financiare în perioada următoare.

Hidroelectrica, Oltchim, Mechel
Partea proastă este că intră în insolvenţă companii tot mai mari din economie: valoarea medie a cifrei de afaceri a firmelor insolvente în 2012 a fost cu 34% mai mare decât cea a firmelor care au intrat în incapacitate de plată în anul anterior. Pe lângă societăţi foarte mari ca Hidroelectrica, Oltchim şi Mechel Târgovişte au mai cerut insolvenţa şi lanţurile de magazine Minimax Discount şi Mic.ro - deţinute de omul de afaceri Dinu Patriciu sau Uztel Ploieşti.
Coface anticipează că numărul microîntreprinderilor care vor intra în insolvenţă va creşte şi în acest an, cu un ritm mai accelerat, de 20%, în vreme ce media din economie va fi de 14%.

80.000 de firmuliţe stau să moară
Din datele Coface, jumătate dintre companiile vizate de modificările Codului Fiscal au consemnat pierderi în 2011, un sfert nu au înregistrat nicio activitate, iar restul au avut profit. Potrivit Codului Fiscal, de la 1 februarie microîntreprinderile nu mai pot alege între impozitul pe profit şi cel pe venit, fiind obligate să plătească un impozit de 3% pe veniturile realizate, dacă se încadrează în plafonul de 65.000 de euro la venituri.
Coface arată că 20% din cele 400.000 de microîntreprinderi active în România au un risc ridicat de a intra în insolvenţă, cu un grad de îndatorare de 103%. Asta înseamnă că circa 80.000 de firme nu mai pot face faţă datoriilor cu veniturile sau activele pe care le deţin. În plus, acestea au o durată medie de încasare a creanţelor de 153 de zile, faţă de un termen de 52 de zile pe care le au firmele cu un nivel scăzut de risc al insolvenţei. Astfel, acestea încasează practic bani doar de două ori pe an. La polul opus, doar 21% dintre microîntreprinderi au un grad redus de risc al insolvenţei, fiind singurele firme sănătoase. Acestea au o cifră medie de afaceri de 378.000 de lei, un nivel de îndatorare de 80% şi o durată de încasare a creanţelor de 52 de zile. Un risc mediu îl au 35% dintre microîntreprinderi. Acestea au vânzări anuale de 200.000 de lei, un nivel de îndatorare de 88%.

Multinaţionalele trag pe cei mici
"Microîntreprinderile insolvente au înregistrat o deteriorare semnificativă a situaţiei din 2011 în 2012, cu un grad de capitalizare mai slab, companiile sunt mai împovărate, încasarea se realizează mai târziu, iar rata profitului este mult mai mică. Este o diferenţă foarte mare între microîntreprinderi şi companiile la nivel naţional, firmele mici au un grad de îndatorare de 132%, iar per total îndatorarea este de 57%", a spus oficialul Coface.
Dacă în 2010 durata medie de activitate a unei microîntreprinderi insolvente era de nouă ani, aceasta a scăzut anul trecut la şapte ani. 

×
Subiecte în articol: hidroelectrica insolvente