x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie 2015 rămâne ţintă pentru trecerea la moneda euro

2015 rămâne ţintă pentru trecerea la moneda euro

de Vali Blanaru    |    30 Oct 2011   •   21:00
2015 rămâne ţintă pentru trecerea la moneda euro

Romania mentine 2015 drept tinta pentru aderarea la zona euro si se va concentra pentru a pastra nivelul deficitului, al datoriei publice si al inflatiei in limitele stabilite conform prevederilor europene pentru indeplinirea acestui obiectiv, a declarat luni premierul Emil Boc. El a sustinut aceasta declaratie intr-o intrevedere cu presedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag, Gunther Krichbaum, dupa ce a condus, la sediul Bancii Nationale, impreuna cu guvernatorul Mugur Isarescu, reuniunea Comitetului interministerial pentru trecerea Romaniei la euro.

'Romania mentine anul 2015 drept tinta pentru aderarea la zona euro. In aceasta privinta, Romania se misca in directia corecta privind deficitul, nivelul datoriei publice si, de asemenea, nivelul inflatiei respecta criteriile de aderare in 2015 la zona euro. Pentru a atinge tinta aderarii la euro in 2015, trebuie sa muncim si sa mentinem in fiecare an deficitul, nivelul datoriei publice si inflatia conform prevederilor europene. Inflatia coboara, in prezent, luna dupa luna si ajungem la nivelul nordului Uniunii Europene', a spus Boc.

Guvernul si Banca Nationala au decis, la inceputul lunii mai, sa mentina anul 2015 ca obiectiv de aderare la zona euro, ceea ce tehnic nu inseamna, neaparat, 1 ianuarie. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, le-a spus la acea data politicienilor din coalitia de guvernamant ca cel mai potrivit ar fi ca moneda nationala sa circule in paralel cu euro pana in decembrie 2015. Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, declara la randul sau ca romanii sunt 'admirabil de nepregatiti' pentru adoptarea euro, dar ca amanarea nu este o rezolvare.

De altfel, procedura de aderare nu ar fi permis Romaniei sa intre in zona euro la 1 ianuarie 2015, termen care ar presupune intrarea in meca­nismul ratelor de schimb (ERM-II) cel mai tarziu la mijlocul anului viitor, pentru a iesi din aceasta anticamera in a doua jumatate a lui 2014. Dupa aceasta procedura, Banca Centrala Europeana si Parlamentul European trebuie sa-si dea acordul pentru ade­rare, procedura care dureaza cateva luni. Cum 2012 este an electoral, este de asteptat ca decizia de intrare in ERM-II sa fie amanata pana la cla­rificarea situatiei politice.

Inainte de a intra in zona euro, o tara trebuie sa respecte criteriile economice incluse in Tratatul de la Maastricht (deficitul bugetar nu poate depasi 3% din PIB, datoria pu­blica trebuie limitata sub 60% din PIB, iar inflatia sa nu depaseasca cu 1,5% media celor mai performante tari din zona euro). Aceste criterii tre­bui indeplinite doi ani, timp in care mo­neda nationala trebuie sa fluc­tue­ze intr-un interval de plus-minus 15% fata de euro.

Guvernul a decis constituirea unui comitet care sa monitorizeze indeplinirea obligatiilor aferente aderarii la zona euro, astfel incat Romania sa fie pregatita in 2015 pentru acest obiectiv. Comitetul este condus de primul-ministru si ii are ca membri pe guvernatorul Bancii Nationale (ca vicepresedinte), pe vicepremierul Guvernului, pe ministrii Finantelor, Economiei, Muncii, Educatiei, Justitiei si Admi­nistratiei, precum si pe reprezentanti ai Departamentului Afacerilor Eu­ro­pene, Institutului National de Statistica si cabinetului premierului. Din comitet fac parte si cate un reprezentant al confederatiilor patronale si sindicale reprezentative la nivel national, dar acestia asista la lucrari ca simpli membri fara drept de vot.

×
Subiecte în articol: economia convergenta euro