BUSINESS
Aproximativ 3,5 miliarde de euro trimit acasa anual romanii din strainatate. Modalitatile variaza de la serviciile bancare la cele alternative, mai "neortodoxe", cum ar fi celebrii "sacosari", care fac pe carausii de bani folosind microbuze sau autocare de calatori. Atat BNR, cat si principalele banci comerciale din sistem confirma tendinta crescatoare de la an la an a sumelor care intra astfel in Romania.
Aproximativ 3,5 miliarde dolari trimit, anual, romanii din strainatate in Romania folosind serviciile bancare sau pe cele alternative. Tendinta este, insa, crescatoare, atat statisticile Bancii Nationale, cat si ale celor mai importante banci comerciale confirmand aceasta stare de fapt.
VLAD MATEI
In primele trei luni ale acestui an, in Romania au intrat, conform datelor BNR, 517 milioane euro, cu aproximativ 20% mai mult decat in perioada similara a lui 2003 (400 milioane euro). Numai prin BCR, spre exemplu, s-au transferat, in perioada ianuarie-martie 2004, peste 70 milioane dolari (195 milioane dolari in tot anul 2003). Modalitatile bancare prin care banii sunt trimisi in tara variaza de la transferul obisnuit, la cel efectuat prin serviciile rapide (MoneyGram, Western Union etc.) sau prin firme specializate si autorizate in acest sens de banca centrala.
RAPID. Serviciile de tipul rapid enumerate anterior implica trimiterea/primirea prin care banii sunt platiti (din aproape 200 tari ale lumii) de catre expeditor unui agent (Western Union, MoneyGram), care la randul sau va plati destinatarul - persoana fizica - cu domiciliul in tara, fara a fi necesara, in acest sens, deschiderea unui cont bancar. Banii sunt transferati imediat, ajungind la destinatie in aproximativ 10 minute. Modalitatea ofera avantajele rapiditatii, sigurantei si usurintei. Expeditorul trebuie doar sa comunice receptorului din Romania numarul de referinta, destinatarul mergand apoi la oricare unitate bancara corespondenta. Cu un act de identitate asupra lui, acesta completeaza un formular de primire in care specifica numarul de referinta, numele si datele de identificare, primind pe loc suma trimisa.
AUTORIZARE. Exista si companii autorizate de Banca Nationala care realizeaza operatiuni de transfer valutar din strainatate in Romania sau chiar in tari vecine cum ar fi Republica Moldova si Bulgaria. Sumele reprezentand veniturile realizate de cei aflati temporar la munca in strainatate se pot, de altfel, transmite si prin intermediul Smith&Smith (institutie intermediara participanta la efectuarea unor transferuri transfrontaliere, autorizata de BNR) si a partenerilor sai externi (banci comerciale autorizate in tarile respective sa efectueze operatiuni valutare internationale).
Citește pe Antena3.ro