x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie 3.600 de nave trase la mal

3.600 de nave trase la mal

12 Mai 2004   •   00:00

Cateva mii de ambarcatiuni de agrement si nave maritime risca sa fie confiscate de catre Ministerul de Finante. Deoarece proprietarii navelor au omis sa le inmatriculeze sub pavilion romanesc, acestea vor fi radiate.

CATALIN BUDESCU

Aproximativ 3.000 de ambarcatiuni de agrement si peste 600 de nave risca sa piarda dreptul de a mai naviga pentru ca nu si-au mai reinnoit certificate de inmatriculare, a declarat directorul Autoritatii Navale Teritoriale (ANT) Constanta, Alexandru Mezei. Detinatorii de nave din Romania au avut ca termen-limita sfarsitul anului trecut pentru a reintra in legalitate. De aceea, automat, pentru a avea dreptul de a naviga indiferent de tipul de ambarcatiuni detinute (poate fi chiar si o banala hidrobicicleta), proprietarii trebuiau sa-si reconfirme pavilionul romanesc prin notificarea la Registrul Matricol Maritim. Foarte multi proprietari nu au mai fost interesati de acest aspect sau au omis efectuarea acestei operatiuni obligatorii. In consecinta, ambarcatiunile vor fi inventariate, proprietarii anuntati, iar daca acestia nu vor trece in legalitate, va urma radierea ambarcatiunilor din registrele matricole si confiscarea acestora de catre reprezentantii Ministerului Finantelor.

Amenzi de 20 de milioane de lei

ANT a stabilit trei etape pentru a aduce la zi inmatricularile efectuate pana acum si luarea in evidenta a tuturor ambarcatiunilor, indiferent ca acestea sunt de agrement sau nu. Navele care nu sunt reinmatriculate vor fi radiate din Registrul Matricol daca proprietarii nu vor reinnoi certificatele de inmatriculare.

Autoritatea navala va trece apoi la verificarea tuturor navelor si ambarcatiunilor de agrement. „In cazul in care vor fi depistate nave romanesti fara documente noi, acestea vor fi trase la cheu pana la remedierea deficientelor. Daca nici cu aceste masuri ANT nu va reusi sa-i determine pe proprietari sa intre in legalitate, se vor aplica amenzi de circa 20 de milioane de lei", a specificat Alexandru Mezei. Cea de-a treia masura si cea mai dura, de altfel, consta in confiscarea navelor de catre Ministerul Finantelor pentru ca, odata radiate, nu mai au proprietar legal si intra in patrimoniul statului. Masura de confiscare a navelor va fi aplicata cel mai probabil de la sfarsitul sezonului estival 2004.

Uite vasul, nu e vasul

Potrivit unui raport al ANT, pana in prezent, dintr-un total de 4.700 de ambarcatiuni, 520 de nave cu o capacitate de peste 15 tone, 90 de nave de pana la 15 tone si 2.700 de ambarcatiuni de agrement nu au fost certificate inca de Registrul Matricol Naval. „Am inceput deja sa identificam unii dintre proprietari si sa-i anuntam. Termenul luat in calcul pentru ca acestia sa nu-si piarda ambarcatiunile indiferent de natura vaselor detinute este de maximum o luna de acum inainte. Unele au fost abandonate, altele si-au schimbat proprietarii intre timp sau au fost cumparate din strainatate si aduse in tara. Aceasta lege exista de un an, timp in care proprietarii indiferent ca sunt persoane fizice sau juridice au avut timp sa-si inregistreze ambarcatiunile. Faptul ca poate unii nu au cunoscut legea nu ii poate scapa de consecintele si obligativitatea ei", a concluzionat Mezei.

Incep controalele Autoritatii Navale Constanta pe litoralu Marii Negre

Cel putin pana in acest moment, mai mult de jumatate dintre ambarcatiunile de agrement care vor impanzi litoralul in acest an nu sunt inmatriculate oficial. Fie ca este vorba de ski jeturi, veliere, hidrobiciclete sau alte ambarcatiuni de agrement, dintr-un numar de circa 4.200 cate se afla in acum in evidenta Autoritatii Navale Teritoriale Constanta, in jur de 2.000 nu au mai fost inmatriculate la Registrul Matricol. In consecinta, institutia din Constanta va trece la controale inopinate pe litoral pentru a putea descoperi ambarcatiunile ilegale, posibilii proprietari, radierea si apoi confiscarea acestora de catre reprezentantii Ministerului de Finante. Toate ambarcatiunile vor fi scoase la licitatie pentru a se recupera prejudiciul creat prin neplata taxelor datorate la bugetul de stat.
×
Subiecte în articol: economic nave