Deși România a propus Comisiei Europene ca ponderea energiei din surse regenerabile în consumul final brut să ajungă la 27.9% până în 2030, aceasta recomandă acum majorarea țintei la 34% pentru țara noastră.
În Raportul de evaluare a proiectului Planului Național Integrat privind Energia și Clima (NECP), executivul de la Bruxelles cere autorităților de la București să furnizeze date suplimentare cu privire la măsurile concrete pe care le va lua pentru aprovizionarea sustenabilă cu biomasă și utilizarea sa în sectorul energetic.
Totodată, România trebuie să micșoreze consumul primar și final de energie până în 2030 pentru a ajunge la eficiența energetică propusă, iar în acest scop este nevoie de măsuri ferme care să ducă la economii suplimentare de energie.
În privința gazelor naturale, Comisia Europeană cere ca țara noastră să realizeze proiecte de infrastructură solide și să elimine restricțiile excesive pentru investițiile în extracția de gaze din Marea Neagră.
O altă solicitare importantă este ca România să ia măsuri concrete pentru dezvoltarea unor piețe angro și cu amnuntul, lichide și competitive, prin creșterea competiției pe plan intern, dar și prin eliminarea restricțiilor la export. Guvernul trebuie să evalueze și impactul negativ al reglementării prețurilor angro și să armonizeze legislația națională la cea comunitară cu privire la formarea liberă a prețului, care să poată include însă și măsuri pentru protejarea consumatorilor vulnerabili.
Comisia Europeană cere eliminarea restricțiilor pentru investițiile în extracția de gaze din Marea Neagră