x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie 35 de ani de Internet

35 de ani de Internet

04 Sep 2004   •   00:00

Saptamana aceasta s-au implinit 35 de ani de cand cercetatorii au reusit pentru prima oara sa conecteze doua computere.

CRISTIAN IONITA

Pe 2 septembrie 1969 cercetatorii universitatii americane UCLA (University of California, Los Angeles), condusi de profesorul Len Kleinrock, au efectuat un test de laborator, reusind sa efectueze un transfer de informatii intre doua computere. Specialistii spun ca evenimentul reprezinta certificatul de nastere al retelei mondiale de calculatoare.

ISTORIE. Iata care ar fi momentele esentiale in dezvoltarea Internetului, potrivit ANISP (asociatia furnizorilor de Internet din Romania): in 1958 armata SUA si-a pus problema comunicarii in cazul unui razboi devastator. In caz ca legatura era intrerupta intr-un punct, trebuia redirectionata pe alta ruta, pentru ca mesajul sa ajunga la destinatie. Treaba aceasta o putea face cel mai bine o retea de computere. Initiativa a aparut ca reactie la faptul ca URSS reusise sa lanseze primul satelit artificial al Pamantului in 1957.

REUSITA. In 1969 apar primele rezultate: cei de la UCLA reusesc primul transfer de date. Pana la inceputul anilor ’80, noua "jucarie" este folosita in mediile militare, academice si universitare. Dupa 1980, din ce in ce mai multe corporatii se implica in dezvoltarea si utilizarea acestui nou mod de comunicare si acces la informatii. La inceputul anilor 1990, Internetul devine accesibil publicului larg, iar din 2000 se poate spune ca intreaga planeta este conectata la retea.

STATISTICI. In tara noastra, numarul utilizatorilor de Internet a crescut constant, ajungand in prezent la 4 milioane. Prin comparatie, in anul 2000 existau mai putin de doua milioane de utilizatori. Din cele 4 milioane, 16% folosesc Internetul zilnic, iar 23,8% o data pe saptamana. Cele mai multe persoane (36%) acceseaza Internetul pentru a afla informatii despre diferite produse si servicii, in timp ce 7% sunt interesati de achizitii publice, potrivit Ministerului Comunicatiilor. Numarul domeniilor de Internet ".ro" a ajuns la 62.000, la sfarsitul lunii iunie a acestui an.

PIONIER

Britanicul Tim Berners-Lee este considerat parintele Internetului sau cel care a facut ca reteaua mondiala de computere sa fie accesibila publicului larg. El a creat primul server, browser (program de navigare pe Internet) si protocoalele necesare functionarii Internetului: adresele URL, protocolul HTTP si codul HTML. Drept rasplata, anul acesta a fost facut cavaler de regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii si a primit Premiul Millennium Technology in valoare de un milion de euro.

Tim Berners-Lee (foto)

×
Subiecte în articol: economic