Diferit SRL, un constructor de drumuri din Cluj Napoca, a obţinut în timpul mandatelor lui Emil Boc lucrări de peste 200 milioane de euro de la primăria liberală a oraşului. Firma patronată de Nicolae Petri, un fost inginer la regia judeţeană de drumuri, şi-a completat portofoliul impresionant cu diverse contracte cu statul, valoarea totală a înţelegerilor depăşind 560 de milioane de euro. Ultimele două au fost primite în calitate de unic participant la licitaţiile organizate de primăria lui Boc. Interesant este că Diferit SRL a subcontractat apoi mai bine de 85% din lucrări, astfel încât putem spune că principala sa activitate este câştigarea contractelor, restul fiind treaba altora. Numele firmei apare şi în scandalul centurei de la Floreşti, pe care Diferit SRL a refuzat să o mai construiască, spunând că e prea mică valoarea contractului, deşi ea fost cea care a avansat oferta de preţ câştigătoare.
Primăria Cluj Napoca a atribuit pe 14 mai 2019 contractul pentru „proiectare, asistenţă tehnică şi execuţie lucrări pentru obiectivul de investiţii „Creşterea şi îmbunătăţirea spaţiului pietonal în zona urbană- modernizarea străzilor Ferdinand, Zola,Puşcariu, Tipografiei şi a scuarului CEC”. Valoarea totală a lucrărilor este de 15.329.920,16 lei, fără TVA, bani care vor merge către către câştigătorul licitaţiei, singurul participant, Diferit SRL. Cu patru luni mai devreme, pe 22 ianuarie, aceeaşi firmă câştiga, tot în calitate de singur participant, şi licitaţia pentru construirea unui pod în Cluj Napoca, organizată, de asemenea, de primăria condusă de Emil Boc, cu o valoare de 6.010.214,93 lei, fără TVA. Una peste alta, 4,7 milioane de euro primite de la Primăria Cluj Napoca într-un interval aşa de scurt şi cu efort minim reprezintă o realizare serioasă pentru orice firmă.
Peste 130 de contracte cu statul
Interesant este că în contractul pentru modernizarea străzilor din Cluj Napoca firma câştigătoare a subcontractat nu mai puţin de 85,19% din lucrări, către alte nouă societăţi. Practic, Diferit SRL ia banii, alţi fac lucrările şi primesc apoi o anumită sumă de la cei care au câştigat contractul. Constructorul clujean s-a dovedit, de altfel, extrem de abil în timp atunci când vine vorba de înţelegeri cu statul. Diferit SRL a raportat pentru anul 2017 o cifră de afaceri de 92 milioane lei, un profit net de 8,6 milioane lei, cu 113 angajaţi, precum şi datorii de 22,4 milioane lei.
565 milioane de euro este valoarea contractelor primite de Diferit SRL de la stat
Compania înfiinţată în 2001 de Nicolae Petri, fost inginer în cadrul Regiei Autonome a Domeniului Public, din cadrul Consiliului Judeţean Cluj, a dezvoltat o relaţie cu totul specială cu autorităţile publice transilvane conduse de fostul PDL, apoi PNL şi, mai ales, cu Primăria Cluj Napoca. Numai în intervalul 2007- 2019, Diferit SRL a încheiat 13 contracte cu municipalitatea condusă de Emil Boc, în valoare de 218 milioane de euro. Pe lista clienţilor se mai află primăriile din Alba Iulia, Satu Mare şi Turda, consiliile judeţene din Cluj, Bistriţa Năsăud şi Satu Mare, Compania Naţională pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere (CNAIR) etc. În total, 131 de contracte a primit Diferit SRL de la aceste structuri, cu o valoare totală impresionantă.
Şpagă verificată cu ultraviolete
Administratorul Diferit SRL este Grigore Vădean, implicat în dosarul liberalului Horia Uioreanu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, condamnat definitiv în ianuarie 2018 la 6 ani şi 4 luni de închisoare pentru corupţie. Potrivit datelor din dosar, în octombrie 2012, directorul de atunci al Direcţiei de Drumuri Cluj „i-a cerut omului de afaceri ce deţine firma Diferit (Grigore Vădean- n.red.) să aducă preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj suma de 10.000 euro sau echivalent în lei în regim de urgenţă, banii fiind necesari preşedintelui”.
„Am luat decizia de a cumpăra un bec cu ultraviolete pentru a verifica banii. Am văzut că totul este în regulă şi i-am spus preşedintelui că banii nu sunt marcaţi”, se arată în dosar cum a decurs mituirea preşedintelui CJ Cluj de către administratorul Diferit SRL
„Secretara aştepta să revină preşedintele la birou şi când acesta a revenit în instituţie a întrebat ce conţine plicul şi de la cine provine. Cum secretara nu a ştiut să dea datele cerute, preşedintele a solicitat secretarei să deschidă plicul. S-a constatat că în plic se afla suma de 45.000 de lei, am apărut şi eu în birou, iar preşedintele mi-a cerut să verific, să aflu de unde sunt banii”, este povestea unui martor din dosar.
A câştigat o licitaţie, apoi a spus că e prea puţin
În 2016, Diferit SRL a câştigat licitaţia pentru realizarea Centurii de Sud Floreşti-Cluj Napoca, cu o ofertă de preţ asumată de 28,4 milioane de lei. Drumul trebuia terminat în şase luni, dar, după ce nu a făcut nimic timp de doi, firma a anunţat că nu mai poate realiza lucrarea pentru că preţul pentru care a licitat a fost prea mic, iar între timp s-au scumpit materialele de construcţie şi combustibilul, motiv pentru care a dat în judecată Primăria Floreşti pentru a cere mai mulţi bani. La rândul său, primăria a reziliat contractul, iar subiectul drumului de centură a ajuns dosar care se plimbă acum între instanţele din Cluj.