x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie A început marea descentralizare

A început marea descentralizare

de Florina Zainescu    |    11 Mai 2009   •   00:00
A început marea descentralizare
Sursa foto: Alex Micsik/Agerpres

Autorităţile locale vor prelua spitale, baze sportive şi vor avea o nouă poliţie, cu puteri sporite comparativ cu actuala poliţie comunitară. Şi resursele financiare necesare. Guvernul Boc a dat startul în cursa descentralizării, care, în ciuda asigurărilor premierului, s-ar putea transforma în una a jafului.



Guvernul a aprobat ieri strategia de des­cen­tralizare în sănătate, regulamentul de descentralizare a activităţilor sportive şi un proiect de lege de înfiinţare a Poliţiei locale, a anunţat premierul Emil Boc. În zece zile vor intra pe masa Executivului şi strategiile în educaţie, agricultură, cultură şi muncă.

Boc a ţinut să sublinieze că acest lucru nu înseamnă că statul îşi pierde controlul asupra modului în care aceste activităţi sunt derulate. "Ne păstrăm la nivel naţional competenţele de verificare, control şi de standarde naţionale, care sunt urmărite să se aplice peste tot în ţară, într-o manieră unitară şi potrivit prevederilor legale", a perorat Boc. Vor reuşi? Sau vom avea parte de o nouă rundă de jafuri în numele nevoii de noi cartiere de blocuri şi vile şi a bunăstării aleşilor locali?!


SĂNĂTATE
Guvernul a aprobat, prin hotărâre, Strategia de descentralizare din sistemul de sănătate, care va intra în vigoare de la 1 septembrie, iar, din punct de vedere financiar, de la 1 ianuarie 2010. Până la 1 iulie vor fi elaborate încă patru acte normative în domeniu: Legea descentra­lizării în sistemul de sănătate, Legea sănătăţii publice, o hotărâre de guvern privind înfiinţarea Institutului de Sănătate Publică şi o altă hotărâre de înfiinţare a Institutului Naţional de Medicină Legală.

Spitalele judeţene vor trece în administrarea consiliilor judeţene, cele muncipale, în admi­nistrarea consiliilor muncipale, cele orăşeneşti şi comunale, în administrarea consililiilor locale. În subordinea ministerului vor rămâne institutele naţionale de cercetare, institutele clinice, spitalele regionale şi anumite spitale declarate de interes naţional, unde se reali­zează acte medicale de înaltă performanţă. Direcţiile judeţene de sănătate vor fi transfe­rate consiliilor judeţene, cu denumirea de Direcţii de Asistenţă Medicală, cu excepţia unor compartimente care vor rămâne în structura ministerului. Directorii spitalelor vor fi numiţi de autorităţile locale, la propunerea unor consilii de administraţie care vor fi înfiinţate în fiecare dintre aceste instituţii.


POLIŢIE LOCALĂ ŞI BAZE SPORTIVE PENTRU PRIMĂRII
"Vor exista două poliţii, cea locală şi cea naţională. Actuala Poliţie Comunitară va dispărea şi va fi integrată în Poliţia locală. Domeniile în care va acţiona Poliţia locală sunt ordinea şi liniştea publică, precum şi paza bunurilor, circulaţia pe drumurile publice, disciplina în construcţii şi afişaj stradal, protecţia mediului şi gospodărirea localităţilor, activităţi comerciale, evidenţa persoanelor", a anunţat Dan Nica, ministrul Internelor.

Baza materială sportivă a direcţiilor pentru sport şi cea administrată de cluburile sportive şi centre de agrement vor fi trecute în administrarea consiliilor judeţene sau locale, a anunţat ministrul Tineretului şi Sportului, Monica Iacob Ritzi. Cu obligativitatea menţinerii destinaţiei imobilelor şi efectuării lucrărilor de întreţinere şi modernizare. "Tot ceea ce ţine de sportul de performanţă rămâne în administrarea ministerului", a precizat Ritzi.


PROBLEME
Pe masa Executivului urmează să ajungă în zece zile şi strategiile în educaţie, agricultură, cultură şi muncă. Îngrijorător este că pentru Ministerul Agriculturii se are în vedere cedarea terenurilor ADS către autorităţile locale, ceea ce se poate transforma în cel mai mare furt de după 1989. Şi asta deoarece instituţia gestionează un partimoniu extraordinar - fondul funciar public şi privat al statului.

"Trebuie gândit foarte bine ceea ce înseamnă fond funciar privat al statului şi fond public. La nivel naţional trebuie să rămână o agenţie care să gestioneze patrimoniul public şi domeniile statului din patrimoniul public", consideră Valeriu Tabără, preşedintele Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaţilor şi fost mi­nistru al Agriculturii. Altfel există riscul ca domeniul public să fie prădat mai ceva ca în prezent. În plus, trebuie ţinut cont de faptul că au fost mari probleme de gestionare a patrimoniului ADS până acum, iar urmele jafurilor s-ar putea pierde o dată cu transferul terenurilor.

×
Subiecte în articol: economic