x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Aberatie - Avem doua salarii minime

Aberatie - Avem doua salarii minime

de Daniela Ivan    |    25 Ian 2007   •   00:00
Aberatie - Avem doua salarii minime

Guvernul trage cu dintii sa faca economii de la saraci si oameni aflati in impas
In Romania, ca la nimeni. Exista doua salarii minime, unul stabilit de Guvern, iar altul negociat cu partenerii sociali. Unificarea celor doua ar insemna ajutoare sociale, concedii medicale si indemnizatii de deces mai mari cu cativa zeci de lei.
Guvernul trage cu dintii sa faca economii de la saraci si oameni aflati in impas

In Romania, ca la nimeni. Exista doua salarii minime, unul stabilit de Guvern, iar altul negociat cu partenerii sociali. Unificarea celor doua ar insemna ajutoare sociale, concedii medicale si maternale si indemnizatii de deces mai mari cu cativa zeci de lei.

Cresterea salariului minim brut de la 330 RON la 390 RON incepand cu 1 ianuarie 2007 a dat prilejul multor firme mici sa descopere ca salariul minim brut stabilit prin hotarare de guvern nu este de fapt minim. Angajatorii au aflat cu stupoare de la Camerele de Munca ca salariul minim pe care sunt obligati sa-l acorde angajatilor este de 440 RON, cat este prevazut prin Contractul Colectiv de Munca la Nivel National, si nu 390 RON, cat este stipulat prin hotarare de guvern.

"Am facut deciziile cu 390 RON, dar de la Camera de Munca ne-a spus ca nu le primesc, pentru ca salariul minim este 440 RON, nu 390. Nu mai intelegem nimic", ne-a declarat directorul unei firme de mobila din judetul Olt. Situatia este aceeasi in toata tara, Camerele de Munca au primit o circulara venita de la Ministerul Muncii prin care li se interzice sa primeasca carti de munca cu salarii mai mici de 440 RON.

PROBLEMA. "Guvernul insista in a pastra doua salarii minime. Cel dintai, salariul minim garantat in plata, stabilit de guvern, se aplica salariilor stabilite prin acte normative de Executiv si se ia in calcul la stabilirea bugetului.

Cel de-al doilea, salariul minim negociat pe economie, este stabilit prin Contractul Colectiv de Munca la Nivel National si este negociat intre patronate, sindicate si reprezentanti ai Ministerului Muncii", a declarat Dumitru Costin, presedintele Blocului National Sindical (BNS). El precizeaza ca negocierea salariilor la nivel national este garantata prin Constitutie.

ECONOMII. Sindicatele spun ca este normal sa existe un singur salariu minim, si nu doua. "Exista foarte putini salariati care sunt platiti in baza salariului minim stabilit de Guvern. Este vorba despre femeile de serviciu din ministere si de la Guvern si cam atat", spune Ovidiu Jurca, vicepresedinte BNS.

Cu toate astea, Guvernul insista in a pastra salariul minim mai mic decat cel negociat la nivel national. In functie de salariul minim stabilit prin hotarare de guvern se stabilesc anumite indemnizatii cum sunt cele acordate mamelor pe perioada celor doi ani cat stau acasa pentru a avea grija de nou-nascuti, ajutoarele sociale pentru someri si indemnizatiile pentru deces etc.

ROMANIA, CAZ SPECIAL
Nici o tara din Europa nu are doua salarii minime. "Exista doua sisteme care se aplica. In unele tari, salariul minim se negociaza de partenerii sociali si aceasta valoare este valabila pentru toata lumea, inclusiv pentru bugetari, in altele, salariul minim este stabilit de Guvern in urma consultarilor cu partenerii sociali si aceasta hotarare este valabila pentru toti salariatii", explica Jurca.
×
Subiecte în articol: economic minim guvern salariul stabilit