Presedintele Traian Basescu a spus ca Elena Udrea a fost un ministru eficient, deoarece a atras cele mai multe fonduri europene cat a fost in functie, in ciuda faptului ca a fost o tinta pentru mass-media. "Vad ca aveti o tinta, Elena Udrea, dar va spun ca a avut cea mai buna absorbtie de fonduri europene. Cum era ea, cu tocuri inalte, pantaloni stramti, a avut cea mai buna absorbtie", a declarat presedintele Traian Basescu duminica, intr-o emisiunea televizata.
In realitate, lucrurile stau altfel. MDRT a incheiat contracte pentru 5 miliarde de euro prin POR, insa din aceasta suma doar 500 de milioane au fost efectiv absorbite de la UE la finalizarea lucrarilor. Elena Udrea, fostul ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului, nu a reusit sa-si atinga tintele pe care si le-a fixat la accesarea fondurilor UE. Aceasta a declarat, in repetate randuri, ca pana la finalul lui 2011 va accesa toti banii europeni disponibili prin Programul Operational Regional, derulat de institutia pe care o conducea. Tinta pentru acest an a MDRT o reprezinta accesarea in raport de 100% a fondurilor europene, care in prezent este de 85%.
Cereri pentru 5 miliarde de euro
"In prezent, gradul total de contractare a fondurilor europene este de 85%, iar pana la finalul anului vrem sa contractam fondurile europene in intregime. Pana la data de 1 martie 2012 au fost semnate 2.678 de contracte cu o valoare totala de 21,2 miliarde de lei (aproximativ 5 miliarde de euro). Valoarea totala a POR este 4,4 miliarde de euro, iar diferenta o reprezinta supracontractarile, adica ministerul a semnat mai multe proiecte decat valoarea disponibila a programului. Este o practica la care recurg toate statele europene, deoarece e posibil ca unele proiecte sa primeasca bani mai putini. Din totalul de 4,4 miliarde de euro, fondurile europene sunt in valoare de 3,726 miliarde de euro, restul reprezentand cofinantarea asigurata de statul roman si de beneficiari", a spus Bogdan Oprea, purtator de cuvant la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT).
Data finala pentru contractarea sumei prin POR este 2013, iar 2015 este data pana la care se poate face absorbtia efectiva. MDRT deruleaza mai multe programe doar cu finantare europeana, altele cu finantare de la bugetul de stat si altele cu finantare de la bugetul de stat si de la UE. Absorbtia fondurilor europene are doua axe: se refera la rambursarea banilor de la Comisia Europeana catre statul roman, respectiv MDRT, iar a doua axa este legata de rambursarea banilor de la minister catre beneficiarii proiectelor. "In prezent, rambursarea de minister catre beneficiar a atins nivelul de 27%, iar cea de rambursare a fondurilor de la Comisia Europeana catre minister a ajuns la 12%", ne-a explicat Bogdan Oprea, purtator de cuvant la Ministerul Dezvoltarii regionale si turismului (MDRT). Concret, ministerul a primit de la CE circa 500 de milioane de euro din cele 4,4 miliarde alocate, dar a rambursat beneficiarilor 1 miliard de euro.
Alte proiecte derulate de MDRT
Ministerul mai deruleaza patru programe bilaterale si multilaterale, cu finantare europeana, a caror valoare este de 482 de milioane de euro. Contractarea sumelor pe cele patru programe difera de la 25% la 95%. Rata de contractare a sumei este de 53% din total, adica putin peste 241 de milioane de euro. "Pe Axa 5, cea care are legatura cu turismul, valoare este de 719 milioane de euro. Aici avem 423 de contracte semnate, a caror valoare este de 896 de milioane de euro. Si aici avem o supracontractare, iar fondurile europene reprezinta suma de 663 de milioane de euro", ne-a explicat Bogdan Oprea. Per total, Udrea spunea anul trecut ca a contractat 12 miliarde de euro, dar platile sunt undeva in jur de un miliard de euro.
Polonia a cheltuit toti banii europeni
In Polonia, ministrul dezvoltarii regionale, Elzbieta Bienkowska, a reusit performanta de a utiliza in intregime sumele acordate de UE. Astfel, Guvernul de la Varsovia a actionat pentru a folosi fiecare euro de la Bruxelles. Succesul polonez se traduce in 600 de kilometri de autostrada, gari, cai ferate, dar si investitii masive in educatie, IT, sanatate.
Masurile luate de Guvernul de la Varsovia au dus la angajarea in contracte de investitii a peste 100 de miliarde de euro, 68 de la UE, restul reprezentand cofinantare nationala.
Oficialul de la Varsovia a povestit ca statul a finantat in intregime proiectele europene, asteptand apoi sa vina rambursarile din partea Comisiei Europene. In plus, am urgentat platile in avans, de la buget, sume uriase de bani, aproape 7 miliarde de euro, din care 800 de milioane au mers catre companiile private.