x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Abuz la Cultură

Abuz la Cultură

de Vali Blanaru    |    15 Dec 2007   •   00:00
Abuz la Cultură

Monumente istorice cu caracter de patrimoniu se deteriorează pe zi ce trece, deoarece Ministerul Culturii şi Cultelor a stopat lucrările de reabilitare a acestora.



Monumente istorice cu caracter de patrimoniu se deteriorează pe zi ce trece, deoarece Ministerul Culturii şi Cultelor a stopat lucrările de reabilitare a acestora.


Anul trecut Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) a acordat Ministerului Culturii şi Cultelor un credit de 78,2 milioane de euro pentru finaţarea reabilitării a 23 de monumente istorice din Romănia. Finanţarea se adresa şi clădirilor aflate deja in reabilitare, cu condiţia ca BDCE să obţină copii după contractele in derulare care să demonstreze că s-a respectat legea achiziţiilor publice.


Printre clădirile unde incepuseră deja lucrările se numără Muzeul Naţional de Istorie a Romăniei şi Teatrul Naţional Lucian Blaga din Cluj, pentru reabilitarea cărora se semnaseră contracte cu SC Romconstruct Holding Grup SA. Contractele pentru cele două clădiri au fost semnate in urma unor licitaţii publice deschise. "Cu toate acestea, imediat după contractarea finanţării de la BDCE, Ministerul Culturii a dat dispoziţie de intrerupere a lucrărilor", se arată in raportul "Grave abuzuri ale Ministerului Culturii şi Cultelor", prezentat de CNIPMMR. Au urmat o serie de intălniri intre părţile contractante, in care reprezentanţii Romconstruct au prezentat toate documentele solicitate de minister.


CONTRACTE. Cu toate acestea, Romconstruct a avut surpriza să primească notificări privind rezilierea contractelor de execuţie de lucrări ca urmare a... lipsei fondurilor asigurate de ordonatorul principal de credite. Rezilierea "se impune in regim de urgenţă astfel incăt să se poată demara procedurile legale privind achiziţia de lucrări in baza Acordului de imprumut", se mai arată in documentul citat. "Mai mulţi funcţionari din administraţia centrală lasă să se inţeleagă că in cadrul Ministerului Culturii şi Cultelor se lucrează deja la organizarea licitaţiilor publice pentru atribuirea celor două contracte de execuţie de lucrări unor grupuri de interese", susţin sursele citate. "Suntem indreptăţiţi să credem că ministrul Culturii şi Cultelor, Adrian Iorgulescu, face trafic de influenţă in favoarea clientelei police a Guvernului şi considerăm că o dovadă mai edificatoare de coruţie decăt ceea ce se intămplă cu contractele in derulare nici nu poate exista!", se mai arată in raportul CNIPMMR.

×
Subiecte în articol: economic culturii cultelor