x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Acordul cu FMI trebuie recalibrat

Acordul cu FMI trebuie recalibrat

06 Iul 2009   •   00:00

Preşedintele PSD Mircea Geoană a declarat ieri că este necesară o "recalibrare" a acordului cu FMI şi Comisia Europeană iar "orice creştere de taxe în perioadă de criză este o eroare".



"Politica economică a acestui moment este o po­li­ti­că care nu ne pune la adăpost de efecte şi mai grave ale crizei. Cred că o regândire rapidă a politicii economice a Guvernului trebuie să fie făcută", spune Geoană, într-un interviu acordat agenţiei Mediafax. "Orice creştere de taxe în perioadă de criză este o eroare. În acest moment, nu trebuie să umblăm la fiscalitate", spune Geoană. El consideră că introdu­cerea impozitului forfetar a fost o greşeală. "Ar trebui să ridicăm plafonul de la care se percepe o astfel de impozitare şi să lăsăm firmele mici şi foarte mici să respire", a adăugat liderul PSD.

PRESIUNE PE FIRMELE PRIVATE
Geoană pledează pentru "o recalibrare a acordului cu FMI şi Comisia Europeană". "Este clar, în acest moment, că nu vom putea să ne încadrăm în limi­te­le de deficit bugetar prognozate la începutul anului şi probabil că şi prognozele economice vor fi defavo­ra­bile în continuare. Trebuie să schimbăm puţin compasul pentru că presi­u­nea pe sectorul privat este imensă", a mai spus Geoană. Liderul PSD sus­ţi­ne că banul public este cheltuit foarte ineficient în România. "Cred că trebuie făcut un control mult mai sever începând cu Ministerul Transporturilor. Suntem ţara care cheltuim cu 50% mai mult pe kilometrul de şosea faţă de orice altă ţară europeană. Deci una din două: sau cineva deturnează fondurile sau cineva este incapabil să le cheltuiască eficient. Trebuie pus în mod dramatic frâu acestui desfrâu de cheltuială publică", a spus Geoană.

El va prezenta "în foarte scurt timp vom veni cu un set de propuneri integrat" care să corecteze politica economică a actualului Guvern.

×
Subiecte în articol: economic