x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie ACTELE BAT CONTROLUL!/Rovinari a încheiat contract cu Morlok

ACTELE BAT CONTROLUL!/Rovinari a încheiat contract cu Morlok

de Gabriela Mladin    |    03 Mar 2009   •   00:00

Inspectorii Corpului de Control al Ministerului Economiei au încheiat raportul în care au stabilit că între Complexul Energetic Rovinari şi Control Components Inc, firma reprezentată de Richard Morlok nu există nici o relaţie contractuală. Lipsa contractelor ar fi dovedit indirect şi lipsa şpăgii de care Morlok e acuzat. Jurnalul Naţional a intrat în posesia unor documente care arată contrariul.





Nu există nici o relaţie contractuală între Complexul Energetic Rovinari şi firma reprezentată de cetăţeanul American, Richard Morlok, a comunicat purtătorul de cuvânt al Complexului, Leonard Filip. El susţine că această concluzie aparţine corpului de control al Ministerului Economiei, în urma verificărilor făcute la unitatea energetică din Gorj.

La 6 februarie anul acesta, imediat după ce a izbucnit scandalul în România cu privire la şpaga americană, Ministrul Adriean Videanu şi-a trimis inspectorii de control pentru a verifica legăturile între CCI din California şi Rovinari. Conform biroului de presă al Ministerului Economiei, rezultatul controlului nu poate fi dat publicităţii: "Raportul întocmit în urma controlului tematic desfăşurat în perioada 09.02.2009-11.02.2009 la SC Complexul Energetic Rovinari SA, împreună cu toată documentaţia aferentă, a fost transmis Direcţiei Naţionale Anticorupţie, urmând ca această instituţie sa decidă asupra publicării lor".

Leonard Filip a declarat că o copie a acestora ajuns şi la Complexul Energetic Rovinari, iar concluzia, comunicată de el presei, aparţine corpului de control al Ministerului Economiei.

DOCUMENTE!
Ziariştii de la Jurnalul Naţional au intrat în posesia unor documente care arată legătura dintre firma la care a lucrat cetăţeanul american Richard Morlok înainte de a se denunţa şi Complexul Energetic Rovinari. Astfel, la 11 martie 2005, CCI Valve Technology trimite o adresă către Complexul Energetic Rovinari, în atenţia şefului de serviciu Achiziţii Produse, Ion Grigorescu. În document se precizează că: "Vă informăm că piesele de rezervă pentru valvele de presiune şi valvele by-pass, livrate anterior Complexului Energetic Rovinari, vor fi livrate doar prin intermediul agentului nostru din România, Tecno Engineering, Bucureşti, Sectorul 1". Documentul este semnat de şeful serviciului clienţi al CCI Valve Technology GmbH-Btg Valves, Richard Brandl.

La scurt timp, directorul general al Complexului din Rovinari, din acea vreme, Ion Pisc, răspunde firmei dealer-ului autorizat de CCI în România: "Delegatul Tecno Engineering SRL Bucureşti va prezenta împuternicirea, ştampilată şi semnată de reprezentanţii legali ai societăţii, precum şi documentul în original că SC Tecno Engineering SRL Bucureşti este unicul distribuitor agreat de BTG pentru România".

Ulterior s-a aflat că această firmă a avut contracte cu entitatea energetică din Rovinari.

NU EXISTĂ RELAŢII CONTRACTUALE!
Directorul Ion Pisc a susţinut permanent, de la izbucnirea scandalului, că nu a existat nici o legătură între firmă şi Complex, în mod direct, admite că s-ar putea prin intermediari. "Am cunoştinţă de un contract încheiat cu o firmă europeană producătoare de armături, dar Control Components nu are contract direct încheiat cu noi. Este o societate din Austria, din câte ştiu, din Europa oricum", a declarat Pisc.

Reamintim, Departamentul american de Justiţie a anunţat, la începutul lunii februarie, că directorul financiar al unei firme americane a recunoscut, că a dat mită pentru a obţine contracte cu mai multe companii străine, printre care se numără şi Complexul Energetic Rovinari. El a pledat vinovat în dosarul său în care este judecat pentru dare de mită, susţinând că peste 600.000 de dolari a fost şpaga pe care a dat-o către numeroşi oficiali guvernamentali.

El a recunoscut, de asemenea, ca în urma acestor metode, uzina a obţinut contracte de 3,5 milioane de dolari. Documentele Tribunalului citează societatea românească implicată sub numele de "Thermal Power Plant Rovinari".

Richard Morlock riscă cinci ani de închisoare pentru acuzaţia de corupţie, dar îşi va afla pedeapsa la 10 iulie, luându-se în calcul şi faptul că a colaborat cu autorităţile americane.

În Statele Unite ale Americii, cazul de corupţie a fost instrumentat de FBI. În România, Direcţia Naţională Anticorupţie se ocupă de anchetă. În prezent, se fac verificări pentru a identifica persoana căreia i-a dat mită cetăţeanul american, Richard Morlok.

Conform rechizitoriului de acuzare a lui Morlok, cei care au primit mită sunt vicepreşedinţi, directori tehnici, directori generali şi directori de achiziţii, adică persoane care aveau autoritatea de a semna contracte. Singurul exemplu făcut public este cel al unui comision de 57.698 de dolari plătit unui oficial al companiei KHNP (Coreea de Sud), la ordinul lui Richard Morlok, la 21 aprilie 2004.

Corpul de Control al Ministerului condus de Adriean Videanu nu a reuşit să găsească documentele care fac legătura clară între Complexul Energetic Rovinari şi firma reprezentată de Richard Morlok. Jurnalul Naţional vă prezintă dovada şi aşteaptă ca instituţia de control să se autosesizeze

×